Μόσχα και Άγκυρα διαπραγματεύονται, ήδη, την «τουρκική ροή»




Ιανουάριος 8, 2015.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται, ήδη, το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream»- «Τουρκική Ροή», που αντικατέστησε τον αγωγό «South Stream», όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στην εφημερίδα Σαμπάχ.


«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για το  οικονομικό επίπεδο και στον καθορισμό της πορείας και της θέσης του μελλοντικού κόμβου αερίου και της διαδρομής του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες. Είναι, όμως, απαραίτητο να αναλυθούν όλοι οι τεχνικοί και οικονομικοί δείκτες. Στη διαδικασία εμπλέκονται η Gazprom και η Botas», διευκρίνισε ο υπουργός.

Την 1η Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παραιτείται από το έργο «South Stream» το οποίο θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας. Τότε επιλέχθηκε το έδαφος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός, Τανέρ Γιλντίζ, είπε ότι το «τουρκικό σχέδιο» δεν ανταγωνίζεται με το έργο Trans-Anatolian, του φυσικού αγωγού αερίου (TANAP) που έχει προγραμματισθεί για μεταφορά φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί περί το 2020.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr