Ρουμανία: Σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών



Ιανουάριος 12, 2015.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι στην πρώτη διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πρότεινε ως πρόεδρος, για πρώτη φορά στα 25 χρόνια μετά την επανάσταση του 1989,  μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού στην Άμυνα και έλαβε συναίνεση από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.


Ο Ρουμάνος πρόεδρος διευκρίνισε ότι έχει λάβει τη συγκατάθεση όλων των ενδιαφερόμενων μερών για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

«Εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να μας παρέχουν ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Έχουμε καθήκον να ασχοληθούμε ενεργά με την κατάσταση στην περιοχή και με ωριμότητα να δείξουμε ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα».

Δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του ρουμανικού στρατού και η προμήθεια σύγχρονης τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Γιοχάνις είπε ότι παρόλο που η Ρουμανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσουμε να περιμένουμε τους άλλους να μας βοηθήσουν»

«Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Για πρώτη  φορά ένα κράτος θα χρησιμοποιήσει την ίδια τη δύναμή του για να διαφυλάξει τα σύνορά του. Κοντά στα σύνορά μας συμβαίνουν σοβαρά πράγματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν», τόνισε, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr