Τουρκία: Έγινε το πρώτο βήμα για προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης στη χώρα




Ιανουάριος 21, 2015.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προήδρευσε για πρώτη φορά, ως αρχηγός του κράτους, στην τουρκική κυβέρνηση στη συνεδρία του Συμβουλίου  των Υπουργών, όπου εξετάσθηκαν μια σειρά από εσωτερικά και διεθνή θέματα, στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα τη Δευτέρα.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, να παραβρίσκεται  στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την ανάληψη της ευθύνης του κράτους, είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέχθηκε με λαϊκή ψήφο, τον Αύγουστο του 2014, και ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι θα είναι ενεργός πρόεδρος και θα χρησιμοποιήσει όλες τις συνταγματικές εξουσίες που του παρέχονται, συμπεριλαμβανομένου της προεδρίας στο υπουργικό συμβούλιο.

Καθώς ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης εικάζουν ότι η Τουρκία προχωρά στην υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς, εξήγησε,   ότι  υπάρχουν τακτικές προγραμματισμένες συναντήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες θα προεδρεύσει ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μεταμόρφωσε  την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, κέρδισε επαίνους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, ήταν φυσικό να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γράφει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Η συνάντηση ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Ερντογάν, κατά την οποία ο ίδιος και η τουρκική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως είπε,  εργάζονται από κοινού προς το στόχο που είναι στην υπηρεσία του τουρκικού λαού.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr