Η Gazprom απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για έκπτωση στο φυσικό αέριο



 

«Τανέρ Γιλντίζ: Παρά την αυξανόμενη κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα, η Gazprom απέρριψε το αίτημα μας για μείωση της τιμής του»



Ιανουάριος 14, 2015.

Η Τουρκία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την Gazprom για τις τιμές του φυσικού αερίου για το 2015, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο Τανέρ Γιλντίζ - υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.


Η Τουρκία και η Gazprom πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις για τις τιμές του αερίου για το 2015, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως εξήγησε ο Γιλντίζ την Τετάρτη.

«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποδυνάμωσαν τη διαπραγματευτική μας δύναμη», είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιήσει και μια τρίτη συνάντηση με τη Gazprom στο εγγύς μέλλον.

Ο Γιλντίζ δήλωσε ότι η χώρα χρησιμοποίησε δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου τις τελευταίες δέκα ημέρες, λόγω του κρύου καιρού, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση πολλών χωρών.

Είπε, ότι αυτήν την περίοδο των δέκα ψυχρών ημερών, η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Προύσα, το Εσκίσεχίρ και η Κοτσάελι, κατανάλωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τη χώρα, αλλά, τόνισε ότι πιθανά προβλήματα στον ασφαλή εφοδιασμό της, θα μπορούσαν να προκληθούν από τις εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς η χώρα ένα ποσοστό 12,5 τοις εκατό του συνόλου του φυσικού αερίου το λαμβάνει από τον  Δυτικό Αγωγό  φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας, όπως σημειώνει η Γενί Σαφάκ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr