Τουρκία: Η 2η χώρα στον κόσμο -παραγωγής και πώλησης κλεψίτυπων προϊόντων




Τα λαθραία καύσιμα (από τους τζιχαντιστές)  και τα λαθραία προϊόντα καπνού, υπολογίζονται σε 10 δις δολάρια

Φεβρουάριος 7, 2015.

Τη 2η θέση παγκοσμίως κατέχει η Τουρκία, μετά την Κίνα, στην παρασκευή κλεψίτυπων και πειρατικών προϊόντων αντλώντας από την αγορά 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θέτοντας την χώρα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως  που θέτουν παραπλανητικές ετικέτες στα προϊόντα της.


Πρόσφατη έκθεση με τίτλο « Επιχειρηματική Δράση για την καταπολέμηση της παραποίησης και πειρατείας» που εκπονήθηκε από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, έδειξε ότι το ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται τα εισαγόμενα στην Τουρκία,  λαθραία καύσιμα και  προϊόντα καπνού, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα «Η Αττάλεια σήμερα».

Έτσι το ποσό των παραποιημένων και λαθραίων προϊόντων που βρίσκονται στην τουρκική αγορά ξεπερνά τα 20 δις δολάρια.

Ο καθηγητής Μουσταφά Ερντέμ από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, είπε ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των παραποιημένων προϊόντων στην αγορά της Τουρκίας,  αλλά,  έχει τη δική του εξήγηση.

«Η Τουρκία έχει μια ειδική νομοθεσία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου», αλλά παρά τη λήψη νομικών μέτρων τα κλεψίτυπα και λαθραία προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της εντόπιας αγοράς.

Οι υψηλοί φόροι κάνουν τα εισαγόμενα προϊόντα απλησίαστα στους Τούρκους καταναλωτές, έτσι, ψάχνουν έναν τρόπο να αγοράσουν ένα παρόμοιο προϊόν σε λογική τιμή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr