Κατακραυγή στην Τουρκία για δολοφονία φοιτήτριας σε απόπειρα βιασμού




Φεβρουάριος 15, 2015.

Κωνσταντινούπολη.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, μετά από την αντίστασή της σε μια φερόμενη προσπάθεια βιασμού, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία των γυναικών.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν, επίσης, η υπουργός οικογενειακών και κοινωνικών πολιτικών, Aysenur Islam,  να παραιτηθεί.

Η αστυνομία την Παρασκευή ανακάλυψε το καμένο σώμα της 20χρονης Ozgecan Aslan στην κοίτη ενός ποταμού στη νότια Τουρκία.

 Η φοιτήτρια έλειπε από την Τετάρτη και είχε αναφερθεί ότι επιβιβάστηκε σε ένα μίνι λεωφορείο για να πάει στο σπίτι της, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Τρεις ύποπτοι συμπεριλαμβανομένου του οδηγού του μίνι λεωφορείου συνελήφθησαν και λέγεται ότι ομολόγησαν το μαχαίρωμα της Ασλάν.

Το πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι ο οδηγός προσπάθησε να τη βιάσει, όταν η Ασλάν έμεινε η μοναδική επιβάτις στο λεωφορείο.

Εκείνη αντιστάθηκε με ψεκασμό αερίου πιπεριού κατά του οδηγού, ο οποίος τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το Dogan

Ο οδηγός προσπάθησε αργότερα να βρει βοήθεια από άλλα δύο άτομα- τον πατέρα και τον φίλο του- για να κρύψει το σώμα.

Ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος CHP,  έγραψε στο Twitter ένα σημείωμα με το οποίο χαρακτήριζε ως  αποτρόπαια πράξη τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας και την προσπάθεια βιασμού της.

Το έγκλημα έγινε αιτία συσπείρωσης των ακτιβιστών που επιδιώκουν να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, σε μια χώρα όπου εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται από τους συζύγους τους κάθε χρόνο.

Το Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε διαμάχη, όταν  δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr