Βόμβες Ζάεφ στα Σκόπια: Ανύπαρκτη η Ελευθερία του Τύπου




Φεβρουάριος 25, 2015.


Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Κατά τη σημερινή  συνέντευξη Τύπου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στα Σκόπια, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζόραν Ζάεφ,  παρείχε επιπλέον  νέες εικόνες για την κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
 

Εντολές στα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ

Έγινε δημοσιοποίηση αρκετών  τηλεφωνημάτων,  μεταξύ ποικίλων κυβερνητικών  αξιωματούχων, όπως  της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα,  τόσο με τον Ίβο Κοτέβσκι (εκπρόσωπο της Αστυνομίας), καθώς και τον Μάρτιν Πρότουγκέρ, μιας γκρίζας προσωπικότητας της εξωτερικής πολιτικής, όπου  παρουσιάστηκε  να νουθετούν τον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό  MRT,  καθώς και το εξαιρετικά φιλοκυβερνητικό κανάλι της τηλεόρασης  Sitel.

Οι νουθεσίες αυτές (εντολές) εμπεριείχαν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς και πότε να μεταδίδουν μια συγκεκριμένη πληροφορία στην πλατφόρμα των ειδήσεων, ώστε να προκαλέσουν το επιδιωκόμενο αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας.

Απειλές σε δημοσιογράφους

 Μερικές από αυτές τις αποκαλυπτικές συνομιλίες  εμπεριείχαν απειλές για την απασχόληση συγκεκριμένων δημοσιογράφων , εάν αποτύχουν να προωθήσουν τη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.

Ενώ, η νέα αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών  κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρείχε υλικό παρόμοιο με εκείνο που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  σχετικά με την τελευταία συνέντευξη τύπου, ο Ζάεφ, άφησε να εννοηθεί ότι πάνω από 100 δημοσιογράφοι, των οποίων  έχουν υποκλαπεί  οι συνομιλίες τους μετά την αποχώρηση των μελών  της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2012, θα πάρουν αντίγραφα των υποκλαπέντων τηλεφωνικών  τους κλήσεων.


Υποψίες για δολοφονία δημοσιογράφου

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρόσθεσε, επίσης, ότι νέα δεδομένα σχετικά με το θάνατο του πλέον εξέχοντα ερευνητή δημοσιογράφου της χώρας, Νίκολα Μλαντένοφ, του οποίου το αυτοκινητιστικό θανατηφόρο ατύχημα  θεωρείται, ευρέως, ως ύποπτο, θα παρουσιαστεί στο εγγύς μέλλον.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr