Οι Ρουμάνοι αντιδρούν σε επέκταση του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού ‘Κοζλοντούι’




Φεβρουάριος 17, 2015.

Η πρόθεση της Βουλγαρίας να κατασκευάσει μία επί πλέον μονάδα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» συνάντησε, απροσδόκητα, διαμαρτυρία από τη γειτονική Ρουμανία.


Οι κάτοικοι της πόλης Κραϊόβα, που βρίσκεται κοντά στο βουλγαρικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας,  έχουν οργανωθεί και  αντιτίθενται στην αύξηση της δύναμης του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με βουλγαρικά δημοσιεύματα.

Η συμφωνία για την αύξηση της δύναμης του σταθμού υπεγράφη τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Πλάμεν Ορεσάρσκι στη Βουλγαρία με την αμερικανική εταιρεία«Westinghouse» για την κατασκευή μια επιπλέον μονάδας, στο μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Το αρνητικό , σημειώνει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του σχεδίου επέκτασης του εργοστασίου ήταν ότι δεν έγινε καμία αναφορά προς τους κατοίκους της διπλανής ρουμανικής πόλης, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοσθούν κατά την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας.

Σύμφωνα με το βούλγαρο καθηγητή, Αντί Μαρί Σιμόγιου, που ήταν και ο εμπνευστής της κατασκευής της έβδομης μονάδας στο Κοζλοντούι, ως κίνδυνος παρουσιάζεται μόνο σε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δίπλα στα ρουμανικά σύνορα υπάρχει μια αμερικανική βάση, στο Ντεβεσέλου, πολύ κοντά στο Κοζλοντούι.

Αυτή η στρατιωτική βάση είναι ένας πιθανός στόχος των τρομοκρατών και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στον πυρηνικό σταθμό ‘Κοζλοντούι’ και επακόλουθα  να υπάρξουν  καταστροφικές συνέπειες.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr