Φοιτητική αναταραχή στα Σκόπια





Φοιτητές στην FYROM αποφάσισαν να καταλάβουν όλες τις πανεπιστημιουπόλεις


Φωτο από την Αρχιτεκτονική Σχολή των Σκοπίων

Φεβρουάριος 4, 2015.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Αρχίζει να αναδύεται μια μεγάλη αντίδραση, της ευρείας αντιπολίτευσης,  στην αναταραγμένη, ήδη,  πολιτική και κοινωνική σκηνή της FYROM,  και προφανώς κατευθύνεται κατά του παντοδύναμου ακροδεξιού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι


Η Συνέλευση των Φοιτητών (“Studentski Plenum”) αποφάσισε  ομόφωνα, με την έγκριση των 300 συνέδρων της φοιτητικής κοινότητας να προβούν «σε κατάληξη όλων των Πανεπιστημίων».

Κυβερνητικός έλεγχος στην ύλη των ‘εθνικών επιστημών’

Η αντίδραση προκλήθηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης της FYROM, να προσβάλει την αυτονομία των Πανεπιστημίων και, επιπλέον, να επιβάλει κυβερνητικό έλεγχο των λεγόμενων «εθνικών επιστημών»- Ιστορία, Εθνολογία, Ανθρωπολογία, Γλωσσολογία και Φιλολογία.

Η ενέργεια αυτή της οποίας οι περαιτέρω  λεπτομέρειες  δεν είναι ακόμη γνωστές, αναφέρθηκε στη συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην πόλη των Σκοπίων, το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου.

Εάν το σχέδιο αυτό, της κατάληψης για 24 ώρες, μετατραπεί σε μια διαρκείας ‘κατάληψη’ των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων, οι φοιτητές  θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα της αντιπολίτευσης στις «καινοτομίες» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι με τον έλεγχο από εξωτερικούς παράγοντες  των Πανεπιστημίων.

Γκρούεφσκι ο «Big Brother»

Αυτή η πράξη του Γκρούεφσκι, που θυμίζει  το «Big Brother» του  Όργουελ, καταδικάστηκε από κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους στα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένου και του παγκόσμια γνωστού  φιλόσοφου και κριτικού  του πολιτισμού, Slavoj Žižek, του Πανεπιστημίου της Λουμπιάνκα.

Σύγκρουση κατά της ιδεολογίας της «ορθότητας»

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αυτονομία του Πανεπιστημίου των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» στα Σκόπια (UKIM), είχε παραβιασθεί από την παράνομη παρουσία της αστυνομίας στην περίμετρο της πανεπιστημιούπολης, κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων ακτιβισμού από  τους φοιτητές των Σκοπίων, οι οποίοι ενωμένοι, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία,  πολέμησαν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την «πολιτική ορθότητα» στην πανεπιστημιακή κοινότητα,  από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ένας ιδιαίτερα προσβλητικός χαρακτηρισμός, σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα των φοιτητών, ήταν αυτός από τον Νίκολα Γκρούεφσκι που τους αποκάλεσε « Παραπλανημένα παιδιά ... που χειραγωγούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Καθώς  η πράξη της κατάληψης των πανεπιστημιουπόλεων σε όλη τη χώρα βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού, η ελίτ των διανοουμένων πιστεύει, ότι βάσει  των προηγούμενων καλά συντονισμένων διαμαρτυριών,  η ριζοσπαστική αυτή αντίδραση θα εμφανισθεί, πιθανόν, ισχυρότερη κατά τις επόμενες ημέρες.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr