Σκόπια: Αγώνας για Ακαδημαϊκή Ελευθερία στη χώρα του Γκρούεφσκι






  "Ζώνη Αυτονομίας", προβάλουν οι φοιτητές στα Σκόπια

Φεβρουάριος 11, 2015. βίντεο

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Σήμερα, στη μακρά αντιπαράθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι,-VMRO-DPMNE,  και των φοιτητών, δόθηκε μια ακόμη τολμηρή και ιδεαλιστική αντιπαράθεση στο Πανεπιστήμιο των  Σκοπίων  (Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου- UKIM).


Η ‘Φοιτητική  Συνέλευση Студентски Пленум») απογοητευμένη από την εμφανή παρέμβαση της κυβέρνησης κατά της αυτονομίας του πανεπιστημίου, διοργάνωσε  συζήτηση, η έναρξη της οποίας έγινε σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα, αφού προηγήθηκαν καταλήψεις  των  χώρων του UKIM, αρχίζοντας με αυτήν των κτηρίων της Φιλοσοφικής  Σχολής, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική υποβάθμιση στην επιστημονική και της καλλιτεχνική ελευθερία στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Το VMRO-DPMNE το οποίο καθοδηγεί την κυβέρνηση, προσπαθεί να καθιερώσει στους φοιτητές νέες κρατικής έμπνευσης εξετάσεις, ανεξάρτητα από αυτές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στα πανεπιστήμια.


Πιο συγκεκριμένα, κατά μία άποψη, προτείνει (ιδεολογικές) αλλαγές στις ‘εθνικές επιστήμες’ που διδάσκονται στα πανεπιστήμια (αρχαιολογία, ιστορία, γλωσσολογία, εθνογραφία, φιλολογία), ώστε να γίνονται με την εποπτεία της κυβέρνησης, με απαγόρευση της ελεύθερης γνώσης από μια ελεύθερη και με ανοικτό πνεύμα ακαδημαϊκής μελέτης.

Η σημερινή κατάληψη από τους φοιτητές,  πραγματοποιήθηκε στη Σχολή που διδάσκονται αυτά τα θέματα, δηλαδή τη Φιλοσοφική Σχολή του UKIM.

 Οι επικεφαλής της Συνέλευσης των Φοιτητών,  ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν απέφερε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όσον αφορά τον κυβερνητικό έλεγχο επί της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδήλωση, αυτή τη φορά δεν υπήρχε ίχνος ένστολης αστυνομικής παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη, αφού αυτή θεωρείται ότι είναι παράνομη.

Αυτή η γενναία αντιπαράθεση με το «πολιτικό δόγμα» του κόμματος VMRO-DPMNE, εγκρίθηκε από τους σπουδαστές όλων των εθνοτικών ομάδων, χωρίς να υπαινιχθεί τίποτε για κομματική  κατεύθυνση και κρατήθηκε απόσταση  από ενδεχόμενη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αφού, πρόσφατα, αναφέρθηκε  για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ότι έχουν «έλλειψη γνησιότητας» και είναι « από χειραγωγούμενα παιδιά», όπως κατά κόρον επαναλαμβάνουν τα κρατικοδίαιτα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ταραγμένου βαλκανικού κράτους.

--






               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr