Τουρκία: Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορεί τον Ερντογάν για ολοκληρωτισμό




Φεβρουάριος 3, 2015.

Ο Τούρκος λόγιος του Ισλάμ, Φετουλάχ Γκιουλέν- Fethullah Gülen,  δήλωσε ότι  δεν έχει περάσει πολύ καιρός που η Τουρκία είχε αποκτήσει τον φθόνο των μουσουλμανικών χωρών με την πορεία της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια ευημερούσα και λειτουργούσα δημοκρατία. 


Τώρα όμως,  πρόσθεσε ο Γκιουλέν,  έρχεται η αντιστροφή της προόδου που πατάσσει την κοινωνία των πολιτών, ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δικαστική εξουσία και οι ελεύθερες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό την κυριαρχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times την Τρίτη, ο Γκιουλέν δεν αμφισβητεί τις εκλογικές νίκες του AKP, αλλά επισημαίνει ότι οι Τούρκοι ηγέτες φαίνεται να στηρίζονται στις δυνάμεις της εντολής που έχουν λάβει από το λαό, ενεργώντας εναντίον του.

«Η εκλογική νίκη δεν τους χορηγεί την άδεια να αγνοήσουν το Σύνταγμα ή να καταστείλουν τη διαφωνία, ειδικά όταν οι εκλογικές νίκες είναι χτισμένες με τον παρεοκρατικό καπιταλισμό και με τα δουλοπρεπή μέσα ενημέρωσης.

» Οι κομματικοί ηγέτες του AKP αντιμετωπίζουν κάθε δημοκρατική κριτική που τους γίνεται ως επίθεση κατά του κράτους. Με το να προβάλουν κάθε φωνή κριτικής, ως εχθρική ή ακόμη ως προδοτική, αυτό συνιστά πορεία της χώρας προς τον ολοκληρωτισμό», κατέληξε ο Γκιουλέν, σύμφωνα με την εφημερίδα Bugün.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr