Οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ για την Ουκρανία




Φεβρουάριος 11, 2015.

Μίνσκ.

Η διάσκεψη των τεσσάρων ηγετών ξεκίνησε για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι  πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.


Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών των αναφερόμενων χωρών.

Η συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έγινε κατόπιν μιας σειράς από έντονες διαβουλεύσεις των εμπειρογνωμόνων και της Ομάδας Επαφής, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από το Κίεβο, και των δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση του ειδικού εκπροσώπου του ΟΑΣΕ, Heidi Tagliavini και του πρέσβη της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ.

Πληροφορημένη πηγή από το πρακτορείο Τας, ανέφερε ότι η ομάδα επαφής συζήτησε την κατάπαυση του πυρός στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, την απόσυρση των βαρέων όπλων και την παρακολούθηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, αλλά και τη μελλοντική πολιτική δομή της Ντονμπάς και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών εκεί. Οι διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα, κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων,  στο Dipservice Hall στο Μινσκ, επανέλαβε η ομάδα επαφής το έργο της για την Ουκρανία. Στην αίθουσα συμμετείχαν εκπρόσωποι  των δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα και ο πρέσβης της Ρωσίας στο Κίεβο Ζουμπάροφ.
Υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο Μίνσκ,  μεταξύ των τεσσάρων ηγετών.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr