Μασούντ Μπαρζανί: Το Κιρκούκ είναι Κουρδιστάν- δεν θα πέσει ποτέ ξανά στα χέρια του εχθρού




Φεβρουάριος 18, 2015.

Κιρκούκ- Περιφέρεια Κουρδιστάν.

«Το Κιρκούκ ανήκει στο Κουρδιστάν και ποτέ δεν θα ξαναπέσει στον εχθρό», δεσμεύθηκε ο Κούρδος πρόεδρος,  Μασούντ Μπαρζανί, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα πεθάνουν υπερασπίζοντας την πόλη αυτή από το ‘ισλαμικό κράτος’.


«Το Κιρκούκ είναι εξίσου σημαντικό για τον εχθρό, όπως είναι και για εμάς», δήλωσε ο Μπαρζανί μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε με τα υψηλόβαθμα μέλη του στρατού των Κούρδων στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Κιρκούκ, την Τρίτη.

«Είναι σημαντικό τόσο για ηθικούς, όσο και πολιτικούς λόγους η υπεράσπιση του Κιρκούκ. Αν τολμήσουν να καταλάβουν το Κιρκούκ, πρέπει να ξέρουν ότι  θα πεθάνουμε πολεμώντας  όλοι μας  και το Κιρκούκ δεν θα ξαναπέσει ποτέ στον εχθρό», είπε και πρόσθεσε «Θα πολεμήσουμε στο Κιρκούκ ακόμα και με απόσυρση των δυνάμεων μας από άλλες περιοχές».

Οι δυνάμεις πεσμεργκά του Κουρδιστάν, εξασφάλισαν το Κιρκούκ από πέρυσι, όταν αυτό  είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’. 

Η κουρδική περιφέρεια ενίσχυσε τις δυνάμεις στην πόλη αυτή για να μην ξαναπέσει στα χέρια τους. 

Το Κιρκούκ είναι πλούσιο σε αποθέματα πετρελαίου και η πόλη έχει μικτό πληθυσμό, θεωρείται από τους Κούρδους ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους  ανεξάρτητου κράτους. 

Ο Μασούντ Μπαρζανί είπε ότι ήθελε να διορθώσει μια λανθασμένη αντίληψη: 

«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι έχουμε καταλάβει το Κιρκούκ. Αυτό είναι λάθος. Οι πεσμεργκά ήταν πάντοτε στο Κιρκούκ. Το Κιρκούκ είναι μια πόλη του Κουρδιστάν και έχει κουρδική ταυτότητα, που δεν είναι συζητήσιμη. Εμείς υπερασπιζόμαστε το Κιρκούκ, δεν το καταλάβαμε», όπως σημειώνει αγγλόφωνο δημοσίευμα στην Αρμπίλ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr