Αμερικανός Αναλυτής: «Η Ρωσία επικροτεί την ελληνική αποσταθεροποίηση στην FYROM»






Φεβρουάριος 18, 2015.

Ο Αμερικανός ειδικός αναλυτής για τα Βαλκάνια, Janusz Bugajski, προειδοποιεί, ότι η Ρωσία σκοπεύει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη φιλο-ρωσική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, αλλά και να συνεχίσει (η Ελλάδα) να μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με την ελπίδα να πετύχει, ώστε η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία- FYROM,  να εισέλθει στη σφαίρα επιρροής της.


Σε άρθρο με τίτλο «Η Μόσχα χαίρεται από το ελληνο-σκοπιανό δράμα», ο εμπειρογνώμονας  του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Ανάλυση (CEPA) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επικεντρώνεται στον πολυετή αποκλεισμό του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM από το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας είναι να αποτραπεί περαιτέρω η εξάπλωση του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον,  επισημαίνει ότι το ζήτημα των υποκλοπών των επικοινωνιών , όπως δημοσιεύθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  συμβάλλει κατά την παρούσα φάση στην αποξένωση των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ.

«Αμφισβητώντας το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, που είναι «Μακεδονία», η Αθήνα πηγαίνει επίμονα προς τη ρωσική γραμμή και κλείνει το δρόμο της FYROM προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, αυξάνει μόνο την ευχαρίστηση της Μόσχας και ενισχύει την αντι-νατοϊκή διάθεση και του αντιαμερικανισμού στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο Πούτιν, κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα», σημειώνει ο Μπουγκάισκι  υπενθυμίζοντας ότι το φιλορωσικό κόμμα ‘ΣΥΡΙΖΑ’,  έχει κρατήσει ανεκτική  θέση στη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει επαφές με τον Aleksandar Dugi, ιδεολόγο και εμπνευστή της ιδέας για την ίδρυση ως παγκόσμιας δύναμης της Ευρασίας-υπό ρωσική κυριαρχία.

Ο αναλυτής αναγνωρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αμφισβητεί την ονομασία «Μακεδονία» και φυσικά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας της (παλαιότερες) εθνικιστικές θέσεις, καθώς είναι και θέσεις της ακραίας αριστεράς.

Ο Μπουγκάισκι σημειώνει ότι η Μόσχα προσπαθεί να προσεγγίσει τα Σκόπια, ιδιαίτερα μετά την ποινική δίωξη που παρουσιάστηκε στον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ για την υπόθεση «πραξικόπημα».

«Τα Σκόπια σπέρνουν φήμες ότι η ελληνική μυστική υπηρεσία τείνει να αποσταθεροποιήσει την FYROM αποδεικνύοντας τις εικαζόμενες κατηγορίες του Ζάεφ ως απάτη, όπως αντέδρασε κυβέρνηση», γράφει ο Μπουγκάισκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία ελπίζει να προσεταιριστεί  τον σημερινό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι που μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν (της Ουγγαρίας) θα μπορούσαν να απομονωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας η Μόσχα υποστήριξη στα Σκόπια και να ωθήσει τα συμφέροντά της,  μέσω αυτών στα Βαλκάνια, όπως γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr