Τουρκική Αντιπολίτευση: Η MİT χειραγώγησε την κοινή γνώμη, την προεκλογική περίοδο
Φεβρουάριος 4, 2015.

Οι έρευνες που πραγματοποιούνται από την αντιπολίτευση της Τουρκίας, αποκάλυψαν στοιχεία που συνδέουν τους ισχυρισμούς για τις υπηρεσίες ασφαλείας, ότι συμμετείχαν στην προεκλογική περίοδο, υπέρ του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προκειμένου να διαμορφώσουν αρνητικά την κοινή γνώμη για τους αντιπάλους του, όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Μπουγκούν’.


Η εφημερίδα με αναφορά της,  επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf της Τρίτης,  η οποία σημειώνει ότι δημιουργήθηκε ομάδα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προκειμένου να δυσφημίσει τους αντιπάλους και στην προσπάθειά τους αυτή είχαν συνδράμει οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας- MİT.

Ιδιωτικές έρευνες που διεξήχθησαν από την αντιπολίτευση έδειξαν ότι σημαντικές πληροφορίες των κομμάτων που ελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας προωθήθηκαν σε διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να  δυσφημίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ομάδα που είχε δημιουργηθεί, ανέλυε τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης για να προετοιμάσει μια ποικιλία σχεδίων με στόχο τη δυσφήμιση της αντιπολίτευσης.

Δίδονταν μεγάλη δημοσιότητα σε εσκεμμένες επιθέσεις που γίνονταν εναντίον  του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κεμάλ Κιλισντάρογλου- Kemal Kılıçdaroğlu. Παρατίθεται,μάλιστα, και το παράδειγμα ένα παπούτσι που πέταξαν εναντίον του ή μια γροθιά εναντίον του, και όπως σημειώνεται οι πράξεις αυτές ήταν σχεδιασμένες.

Τον Νοέμβριο, τόσο ο Kemal Kılıçdaroğlu, όσο και ο επικεφαλής του Μεγάλου Κόμματος της Ένωσης (BBP) Mustafa Destici,  είχαν αποκαλύψει ότι «η MİT (εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας) διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον  μας».

Έρευνες που διεξήχθησαν  από το CHP, το BBP και το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν φέρει αποκαλύψεις για τη φύση αυτών των εκστρατειών και πως οι υπηρεσίες ασφαλείας παρείχαν υποστήριξη με τη μορφή της «πληροφόρησης και τεκμηρίωσης» για τέτοιες πράξεις.

Το «γραφείο στρατηγικής» είχε συσταθεί μέσα στον Οργανισμό Ασφαλείας (MİT), ιδίως, εκεί όπου συλλέγονταν οι πληροφορίες μέσω παρακολουθήσεων και άλλων μεθόδων και συγκεντρώνονταν προκειμένου να προβούν σε εκστρατεία λάσπης», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η έρευνες της αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, πέρα από τις μυστικές υπηρεσίες, είχαν χρηματισθεί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι στα έντυπα ΜΜΕ.

«Οι δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι αυτοί, κατόπιν ανταμείφθηκαν με προγράμματα σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, ιδίως στο δημόσιο κανάλι TRT».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr