Τουρκία – PKK: Αναμένεται η ανακοίνωση ιστορικής συμφωνίας συμφιλίωσης




Φεβρουάριος 15, 2015.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεκαετιών, μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος-PKK, που ξεκίνησαν  από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2013, ακολουθήθηκε έκτοτε μια σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των δικαιωμάτων του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας, σημειώνει η εφημερίδα Σαμπάχ.


Αντιπροσωπεία από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) (φιλοκουρδικό κόμμα) συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από την ένοπλη πτέρυγα της ομάδας στο βόρειο Ιράκ να αφοπλισθεί, ως μια κρίσιμη προσπάθεια να φέρει ένα τελικό ψήφισμα στη διαδικασία.

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ότι η διαδικασία συμφιλίωσης θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, πριν από τη λήξη της προθεσμίας, οι τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ο Οτσαλάν  και ο πρεσβύτεροι του PKK που βρίσκονται στα βουνά Καντίλ του Ιράκ, θα προβούν σε έκκληση προς την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα στη σημαδιακή ημέρα Νεβρόζ  στις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές των μέσων ενημέρωσης, μια σανίδα συμφιλίωσης πρόκειται να δημιουργηθεί στο νησί Ιμραλί (Καλόλιμνος του Μαρμαρά) όπου κρατείται ο Οτσαλάν για να οριστικοποιηθεί η απόφαση της διαδικασίας συμφιλίωσης που θα ανακοινωθεί από το Κοινοβούλιο.

Ενώ όλες οι πλευρές αναμένουν την ανακοίνωση του αφοπλισμού από το Ιμραλί και τα βουνά της Καντίλ, το HDP αναμένεται να μιλήσει εξ ονόματος του Οτσαλάν στο Κοινοβούλιο, όπως το AKP αναμένεται να αντιμετωπίσει τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Πηγές λένε ότι τα δύο μέρη θα απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη διαδικασία συμφιλίωσης, καθώς και όλα τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αναμένεται να συμβάλει στη διαδικασία.

Ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  συνεχώς λέει ότι το κόμμα του θα σταθεί ενάντια στη διαδικασία συμφιλίωσης μέχρι το τέλος, το CHP κατέχει επίσης μια παρόμοια στάση και υποστηρίζει ότι η διαδικασία της συμφιλίωσης δεν είναι τόσο διαφανής, όσο θα  έπρεπε.

Όσον αφορά τα τελικά στάδια της διαδικασίας, όλες οι πλευρές αναμένουν ότι ο εκπρόσωπος από το CHP, θα συνεισφέρει στη διαδικασία.

Επιπλέον, όταν οι ανώτεροι αξιωματούχοι του PKK στα βουνά της Καντίλ συμφωνούν στην έκκληση του Οτσαλάν για τον αφοπλισμό, η Τουρκία θα κάνει παρατηρήσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας συμφιλίωσης.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr