Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν καλεί το PKK να καταθέσει τα όπλα





Εκπρόσωποι των Κούρδων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης

Φεβρουάριος 28, 2015.
Ο φυλακισμένος αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κάλεσε το PKK να συγκαλέσει διάσκεψη για τον αφοπλισμό του.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Yalçın Akdoğan και ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala, είχαν συνομιλίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη με επιτροπή από το  «Δημοκρατική Λαϊκό Κόμμα»- HDP,  συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του HDP, Idris Baluken και του  βουλευτή της Κωνσταντινούπολης, Sırrı Süreyya Önder, για να συζητήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης.

Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι οργάνωσαν μια συνέντευξη Τύπου για να προβούν σε σημαντικές δηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του, ο  Önder κάλεσε το PKK να συγκαλέσει μια διάσκεψη την άνοιξη για τον αφοπλισμό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Οτσαλάν ζήτησε από το PKK να προγραμματίσει ένα συνέδριο την άνοιξη του τρέχοντος έτους για να πάρουν την ιστορική απόφαση να βρουν κοινό έδαφος για το θέμα του καθορισμού των όπλων.

«Η πρόσκληση είναι μια ιστορική δήλωση πρόθεσης για την επίλυση του ζητήματος με δημοκρατικά μέσα, αντί του ένοπλου αγώνα», είπε.

Πρόσθεσε: 

«Καλούμε όλα τα δημοκρατικά μέτωπα να στηρίξουν αυτή τη δημοκρατική λύση και να στηρίξουν τη διαδικασία συμφιλίωσης».

Τόνισε, ακόμη, ότι η έκκληση του Οτσαλάν για το PKK  να καταθέσει τα όπλα έχει στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- PKK, έχει χαρακτηρισθεί ως ‘τρομοκρατική οργάνωση’ από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Εάν επιτευχθεί  συμφωνία, αυτή θα θέσει τέρμα τη σύγκρουση Κούρδων – τουρκικού κράτους που διαρκεί εδώ και 30 χρόνια, σημειώνει η ‘Γενί Σαφάκ’.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr