Σκόπια: Δημοσκόπηση για τις υποκλοπές των τηλεφώνων




Μάρτιος 8, 2015.

Σκόπια.

Οι πολίτες φοβούνται ότι απειλείται η προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, με τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που έχουν επιδεινώσει την πολιτική κρίση  στη χώρα και περιμένουν μια αντικειμενική δικαστική έρευνα.


Αυτό είναι το συμπέρασμα, από μια πρώτη έρευνα  ελέγχου των απόψεων των πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της τηλεόρασης Τέλμα των Σκοπίων. 

Η ‘Τέλμα’ προέβη σε μια πρώτη έρευνα της κοινής γνώμης μέσω του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία  και το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας της FYROM.

Η έρευνα έλαβε χώρα από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο σε ένα δείγμα χιλίων ερωτηθέντων σε όλη την επικράτεια.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ερωτηθέντες χωρίζονται στις απόψεις τους,  με περίπου το ένα τρίτο ή 36%, να πιστεύει ότι η παράνομη ακρόαση και καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έγινε από ξένη υπηρεσία, περίπου το ένα τρίτο ή 29% πιστεύει ότι έγινε από την εντόπια υπηρεσία αντικατασκοπείας UBK και το 31 τοις εκατό δεν απάντησε ή δεν γνώριζε.

Η άποψη ότι πίσω από τις υποκλοπές βρίσκεται ξένη μυστική υπηρεσία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε ποσοστό πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές που φθάνει το 48 τοις εκατό.

Σχετικά με την εθνική καταγωγή των ερωτηθέντων, οι περισσότεροι που ανησυχούν, ότι κάποιος ενδεχομένως παρακολουθεί τη ζωή τους είναι οι Αλβανοί.

Σε σχέση με τους ψηφοφόρους, οι ψηφίζοντες το VMRO-DPMNE κατά 32 τοις εκατό εκφράζουν ανησυχία για την ιδιωτική τους ζωή, ενώ από το SDSM το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 63%.

Πως θα βγούμε από την κρίση;

Το 13 τοις εκατό πιστεύει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί με διεθνή μεσολάβηση, το 15 % πιστεύει σε λύση με εκλογές, το 16 τοις εκατό θέλει υπηρεσιακή κυβέρνηση, το 12% θέλει την αλλαγή της κυβέρνησης, το 24 % επιθυμεί η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και ένα 16% δεν απάντησε ή δεν ήξερε.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr