Έλληνας ευρωβουλευτής προσέφυγε στην ΕΕ για ενέργειες της Τουρκίας




Μάρτιος 2, 2015.

Ο ευρωβουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έστειλε ένα επείγον αίτημα προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.


Η Άγκυρα εξέδωσε NOTAM (Ανακοίνωση προς τους αεροπόρους) με την προειδοποίηση για στρατιωτικές ασκήσεις σε ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ευθύνης των Ελλήνων ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας (FIR, περιοχή πληροφοριών πτήσης, το Flight Information Region) των ελληνικών χωρικών υδάτων και τους εδάφους της νήσου Λήμνου, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Στο αίτημα ζητά ο βουλευτής, ποια είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι προτίθεται να κάνει σε αυτήν την περίπτωση για να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ώστε η Τουρκία να αποσύρει την «απαράδεκτη αυτή NOTAM».

«Η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου 2015 εξέδωσε NOTAM με αριθμό 201/15, στην οποία αναφέρει σχετικά με διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015», αναφέρει η επιστολή.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι NOTAM στην ελληνική περιοχή ευθύνης πτήσεων μπορεί να κάνει μόνο η Ελλάδα, και ότι περιλαμβάνει όχι μόνο το διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα, αλλά και εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα και το πιο σημαντικό, παραβιάζει ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ,  από ένα άλλο υποψήφιο για  ένταξη στην ΕΕ. Ο βουλευτής ζητά από την Ύπατο Εκπρόσωπο να σχολιάσει τις «προκλητικές αυτές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης»

«Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αναγκάσετε τη Τουρκία να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή NOTAM και να εξασφαλίσετε την αποφυγή τέτοιων περιστατικών ότι δεν θα συμβούν ξανά; Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, κράτους μέλος της ΕΕ;, ρωτάει η Έλληνας βουλευτής.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr