Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Βόμβες διασποράς χρησιμοποιούνται στη Λιβύη






Μάρτιος 15, 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων [Human Rights Watch] δείχνουν ότι οι ευρέως απαγορευμένες  βόμβες διασποράς, χρησιμοποιούνται  σε συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ των Ισλαμιστών και των μαχητών της λιβυκής  κυβέρνησης.


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σημειώνει ότι οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στο αέρα, σκορπώντας δεκάδες μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή που εκτείνεται, όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους στο πλαίσιο μιας σύμβασης  που διεθνούς δικαίου που εκπονήθηκε  το 2010.

«Τα νέα στοιχεία των πυρομαχικών διασποράς που χρησιμοποιούνται στη Λιβύη είναι πολύ  ανησυχητικά», δήλωσε ο Steve Goose, διευθυντής εξοπλισμών στο Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόεδρος του Συνασπισμού Πυρομαχικών Διασποράς.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι δεν έχει εντοπιστεί ποια πλευρά χρησιμοποιεί τις βόμβες αυτές.

«Οι λιβυκές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αυτά τα περιστατικά και να βεβαιωθούν ότι οι δυνάμεις της δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς», σημειώνεται.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr