Τουρκία: Διαφωνία Ερντογάν με την κυβέρνηση για το κουρδικό




Μάρτιος 22, 2015.

Πίσω από το προσκήνιο υπάρχει μια άνευ προηγουμένη διένεξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα κυβερνητικά στελέχη, σε σχέση με του Κουρδικό Εργατικό Κόμμα – PKK, όπως σημειώνει το αραβικό Σκάι Νιουζ.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει  ότι «ο Ερντογάν  σχολιάζει , συναισθηματικά, βάσει των προσωπικών του απόψεων» και «πρόσθεσε ότι « η ειρηνευτική διαδικασία διεξάγεται από την κυβέρνηση, που είναι και η υπεύθυνη για αυτό το θέμα».

Ο Ερντογάν απάντησε αργά το Σάββατο: « Διαβουλεύονται για το θέμα οι άνθρωποι της κυβέρνησης, αλλά,  σε κάθε περίπτωση,  είμαι ο πρόεδρος».

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες πιστές στον Ερντογάν, την Κυριακή, ο πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών του φιλο-κουρδικού κόμματος πριν από τρεις εβδομάδες στην πρόσκληση για αφοπλισμό του PKK, ήταν «ακατάλληλη».

Αυτή- σημειώνει το δημοσίευμα-  είναι η μεγαλύτερη διαμάχη για τον Ερντογάν, από την ανάληψη των καθηκόντων,  του προέδρου της χώρας από τον Αύγουστο του 2014, μετά από περισσότερη από μια δεκαετία που διετέλεσε ως πρωθυπουργός. 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των εντάσεων είναι μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου,  που επιλέχθηκε από τον ίδιο.

Η διαμάχη πηγάζει από το σχέδιο της κυβέρνησης να σχηματίσει  μια επιτροπή παρακολούθησης, για να επιβλέπει τη διαδικασία του τερματισμού της σύγκρουσης, που διήρκεσε επί τέσσερις δεκαετίες  με το PKK.

Ο Ερντογάν έδειξε εκνευρισμένος , μάλλον οργισμένος,  στην κοινή δημόσια εμφάνιση των βουλευτών του φιλο-κουρδικού κόμματος και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Γιαλτσίν Ακντογκάν, που το θεώρησε ως μάλλον υποτιμητικό.

Ο Ερντογάν είπε: «Εγώ δεν βρισκόμουν στη συνάντηση,  αλλά η εικόνα που δείχνει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό να στέκεται δίπλα σε μια φιλο-κουρδική ομάδα δεν είναι κατάλληλη», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.


-

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr