«Το Ισραήλ προσφέρει ένα δις δολάρια αποζημίωση για τα θύματα του στολίσκου»




Μάρτιος 5, 2015.

Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ προσφέρεται να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση για τα θύματα από την επίθεση  που έκανε σε στολίσκο που είχε ως προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.


Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» γράφει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προσφέρει το εκπληκτικό ποσό του 1 δις δολαρίων ως αποζημίωση στις οικογένειες των Τούρκων ακτιβιστών που έχασαν τη ζωή τους στη θανάσιμη επιδρομή στο στολίσκο της Γάζας.

Η προσφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα,  υποβλήθηκε μέσω ενός Εβραίου που ζει στην Τουρκία, ο οποίος επικοινώνησε με τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων πριν από τρεις μήνες.

Ο επιχειρηματίας, του οποίου η ταυτότητα παραμένει μυστική, είπε ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ της πατρίδας του και του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας –IHH,  για την υπόθεση αυτή, που είναι γνωστή ως «Μαβί Μαρμαρά».

Ανέφερε, επίσης, ότι η προσφορά αυτή θα μπορούσε να μεταφερθεί στο ίδρυμα με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο,, οι δικηγόροι έχουν απορρίψει  εμφαντικά, τη λήψη αποζημίωσης για τα θύματα του τουρκικού στολίσκου και δήλωσαν ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευθούν πάνω στα θύματα της επιδρομής του Μαβί Μαρμαρά και δεν έχει σημασία το τι το Ισραήλ προσφέρει.
Η προσφορά του Ισραήλ αφορά την επιδρομή κομάντος, εν πλω,  στο πλοίο ‘Μαβί Μαρμαρά’, που είχε προορισμό τη Γάζα στις 31 Μαΐου 2010. Εννέα ακτιβιστές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο τουρκικής σημαίας πλοίο ‘Μαβί Μαμαρά’.

Πριν προσφέρει την αποζημίωση για την επιδρομή του στολίσκου, ο επιχειρηματίας υπέβαλε επίσης μια εμπορική προσφορά, όσον αφορά τη μερική  απόσυρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Σύμφωνα με προηγούμενη προσφορά, το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει ηπιότερο το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, εάν η Τουρκία εγκρίνει τη δημιουργία μια Πράσινης Γραμμής, στο λιμάνι της Μερσίνας για εξαγωγές που θα έχουν προορισμό τη Γάζα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr