Η Αίγυπτος δεν επεκτείνει με Τουρκία συμφωνία για πλοία τύπου ro-ro




Μάρτιος 9, 2015.

Η Αίγυπτος αρνείται να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία, για σκάφη τύπου ‘ρο-ρο’, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.


Σύμφωνα με τον ίδιο,  σήμερα, οι δύο πλευρές συζητούν το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας στα πλοία μεταφοράς τύπου ‘ro-ro’, αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για πολιτικούς λόγους, που προέκυψαν μετά την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Μούρσι.

Σημειώνεται  ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι το Κάιρο θα επεκτείνει τη συμφωνία με την Τουρκία.

«Αν οι αιγυπτιακές αρχές δεν ανανεώσουν τη συμφωνία για τα σκάφη θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως τα ‘ro-ro’, η Άγκυρα θα εξετάσει εναλλακτικές επιλογές», είπε ο υπουργός.

Το Νοέμβριο του 2012, η Τουρκία ξεκίνησε  μια ναυτιλιακή γραμμή με πλοίο τύπου ‘ro-ro’ προς την Αίγυπτο, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Τα φορτία μεταφέρονταν από το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια στη Χάιφα του Ισραήλ. Άλλη γραμμή παρείχε μεταφορά εμπορευμάτων από την Αλεξανδρέττα  προς το σαουδαραβικό ‘πόρτ Ντουμπάι’.

Τα δρομολόγια εκτελούνταν μία φορά την εβδομάδα, αλλά μελλοντικά ήταν προγραμματισμένο να αυξηθεί ο αριθμός τους έως δύο φορές την εβδομάδα.
Ο κύριος λόγος για τη μεταφορά των φορτίων με ‘ro-ro στο αιγυπτιακό λιμάνι ήταν η παύση της μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω της Συρίας, λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα, όπως σημειώνει η ναυτιλιακή τουρκική πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr