«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει από την Αυστρία πολεμικές αποζημιώσεις»






Απρίλιος 19, 2015.

Βιέννη.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις από την Αυστρία,  για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως εκτιμά ο  Αυστριακός νομικός- εμπειρογνώμονας, από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, Gerhard Hafner  διευκρινίζοντας  ότι η Αυστρία δεν είναι νόμιμος διάδοχος της ναζιστικής Γερμανίας.


Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, στις δηλώσεις του στο Αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζει ότι το Γ’ Ράιχ, εισέβαλε στην Αυστρία του 1938, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο «είχε χάσει την ικανότητά του να δράσει».

«Η Αυστρία, ως χώρα, δεν έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  και στο πέρας του, διαμόρφωσε μια  εθνική συμφωνία, όσον αφορά την αποκατάσταση μιας ανεξάρτητης και δημοκρατικής Αυστρίας» υπογραμμίζει ο Hafner.   


Σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν λόγοι για μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως έγινε με τις περιπτώσεις  των συμφωνιών με την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία το 1947.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, η Αυστρία, δεν είχε καθορισθεί ως ένα εχθρικό κράτος, βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ.

«Για το λόγο αυτόν, η Αυστρία δεν ήταν καν μέρος του γερμανικού Ράιχ, και για αυτό δεν είναι νόμιμος διάδοχος του Ράιχ. Επιπλέον οι νικήτριες δυνάμεις  δεν ζήτησαν από την Αυστρία αποζημιώσεις», τόνισε ο Αυστριακός καθηγητής αναφερόμενος στο αίτημα της Ελλάδας προς τη Γερμανία για αποζημιώσεις στις καταστροφές που υπέστη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Αυστριακούς- κατά τη γνώμη του- δεν μπορεί να αποδοθεί κανένα στην εν λόγω χώρα, «επειδή οι Αυστριακοί που ενήργησαν στην υπηρεσία του γερμανικού Ράιχ, και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πρέπει να αποδοθούν στο Ράιχ».

Ο Hafner θα παραδεχθεί ότι η Αυστρία, ανεξάρτητα από τις νομικές πτυχές, έχει λάβει  την ηθική ευθύνη και εθελοντικά αποζημίωσε πρόσωπα άλλων χωρών που τέθηκαν σε αναγκαστική εργασία.

Θα προσθέσει, ακόμη, ότι με τους ναζί στην Ελλάδα, μετέβησαν απλοί στρατιώτες από την Αυστρία και η χώρα δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα πολέμου που προξένησαν  οι ναζί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει το Tanjug.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr