Σκόπια: Διαμαρτυρία κατά της Ψευδο-μακεδονικής Αρχιτεκτονικής








Απρίλιος 7, 2015.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ιδέα της αλλαγής ενός αρχιτεκτονικού ορόσημου της πόλης των Σκοπίων, θα μπορούσε πιθανότατα, να δημιουργήσει μια μικρή ή ανούσια δημόσια πολιτική αντιπαράθεση.

Αυτό, όμως, δεν έγινε στην περίπτωση της πόλης των Σκοπίων και ιδιαίτερα για το «εμπορικό κέντρο της πόλης» που έχει την ονομασία, 
στη σλαβική, «Gradski Trgovski Centar»-(GTC) και η δημιουργία του  αναφέρεται στις αρχές του 1970.


Περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την αλλαγή του GTC, από το παρόν  αρχιτεκτονικό στυλ του 20ου αιώνα, σε μια ψευδο-νεοκλασική παραλλαγή -με σκοπό να προκληθεί  ως «συνέχεια» της Αρχαίας Μακεδονίας- συνάντησαν οι αρχές αντιδράσεις, τόσο από τον πυρήνα του πληθυσμού των Σκοπίων, καθώς και από τους αρχιτέκτονες  (όπως η Σάνια Ραντιένοβιτς ) καθώς και από θεωρητικούς του πολιτισμού (όπως ο Νίκος Τσαουσίδις).

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της FYROM,  με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, να προσθέσουν το τοπικό παραδοσιακό κέντρο – GTC, που αποτελεί ένα από τα καίρια ορόσημα της αστικής ζωής στην πόλη των Σκοπίων, στον κατάλογο των δομών που πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να ταιριάζουν με το μεγαλομανές και αναχρονιστικό  σχέδιο «Σκόπια 2014», απέτυχε έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών της πόλης.

Το  εμπορικό κέντρο- «GTC», έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της ψεύτικης «νέο-κλασικής» προσωπίδας που επιβάλλεται από το VMRO-DPMNE,  με τρόπο που έχει να κάνει περισσότερο με τη γνήσια πνευματική αντίσταση στην επιβολή, τόσο της «αρχαίας», όσο και της «νέας» ταυτότητας της «αρχαίας Μακεδονίας» που αποτελείται κατά πλειοψηφία από Σλάβους πολίτες της FYROM.

Η χθεσινή συγκέντρωση των πολιτών των Σκοπίων, που αντιτίθενται στην ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου και την αλλαγή του από την πρωτότυπη και άκρως εξαιρετικά σύγχρονη αρχιτεκτονική, σε μια κλειστή και ‘νεοκλασική’ μορφή, ήταν το κύριο συναίσθημα που κυριάρχησε.

Η συγκέντρωση των πολιτών κατέδειξε το ενδιαφέρον τους και την ισχυρή αντιπολιτευτική τους διάθεση, ενάντια στα σχέδια αυτής της δομής, που ενσαρκώνει τη δυτική τάση στην αρχιτεκτονική, σε μια ξένη προς τους γηγενείς πολίτες των Σκοπίων, αλλαγής.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr