Βουλγαρία: Αυξήθηκε η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης




Απρίλιος 10, 2015.


Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015- στην επικράτεια της Βουλγαρίας- έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,  που επεξεργάστηκε τα γεγονότα του 2014.


«Κατά το 2014, οι δυναμικές εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον της ασφάλειας, έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

»Οι πιο σοβαροί και δυνητικοί κίνδυνοι και απειλές στη χώρα μας δημιουργήθηκαν από τις διαδικασίες της κρίσης:

Συγκρούσεις και κρίσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη δραστηριότητα του ‘Ισλαμικού Κράτους’, την «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και άλλες ριζοσπαστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και της αύξησης της δραστηριότητας της ‘Αλ Κάιντα’ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Άλλοι σοβαροί κίνδυνοι για τη Βουλγαρία αναφέρονται:

«Οι προσπάθειες μεμονωμένων κρατών να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, με στόχο την πρόκληση διεθνικών εντάσεων, προωθώντας τις ιδέες του πολιτικού Ισλάμ με τη χρήση των Βουλγάρων μουσουλμάνων ως εργαλείο για την αποσταθεροποίηση  της χώρας.

»Οι προσπάθειες ορισμένων χωρών για την επιβολή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην περιοχή μας, επεκτείνοντας την επιρροή τους στη χώρα ή δυσφημίζοντας τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας».


Κίνδυνοι και απειλές

Κίνδυνοι και απειλές που δημιουργήθηκαν για τη χώρα μας (Βουλγαρία) ήταν:
«Η δραστηριότητα της διεθνούς τρομοκρατίας, οι ροές των προσφύγων και η παράνομη μετανάστευση, οι δραστηριότητες του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, η δραστηριότητα των ξένων ειδικών υπηρεσιών όσον αφορά τη Βουλγαρία και τη δημιουργία προϋποθέσεων να την θέσουν σε κίνδυνο ως προς την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

Επίσης:

«Κίνδυνοι για τη Βουλγαρία παρουσιάζονται με τη δραστηριότητα της διεθνούς τρομοκρατίας, που προέρχεται, κυρίως, από χώρες της ανατολικής Μεσογείου με την αύξηση σε αυτές της παρουσίας και της δραστηριότητας των ακραίων τζιχαντιστών- κυρίως Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Αίγυπτο (Σινά), κλπ), συγχρόνως και η τάση ριζοσπααστικοποίησης των μουσουλμάνων των Δυτικών Βαλκανίων.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr