Τουρκία: Οι Κούρδοι καταγγέλλουν για στημένα επεισόδια με το στρατό






Απρίλιος 12, 2015.

Ο συμπρόεδρος του  φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Selahattin Demirtaş, μιλώντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην περιοχή  Kadıköy της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή,  είπε ότι  αυτό που συνέβη στην περιοχή Agri δεν ήταν μια σύγκρουση, αλλά μια ψεύτική επιχείρηση που είχε προγραμματισθεί και έγιναν πρόβες για αυτήν,  προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προκαλέσει  αρκετούς θανάτους ( για να κατηγορήσει το κουρδικό κόμμα).


Ο Ντεμιρτάς αποκάλυψε: 

«Στη ζώνη των συγκρούσεων στην περιοχή Agri,   είχαν πάει 15 στρατιώτες. Οκτώ από αυτούς τραυματίστηκαν. Οι άλλοι αποσύρθηκαν από τη ζώνη των συγκρούσεων και άφησαν τους τραυματισμένους στρατιώτες πίσω. Γιατί;  Διότι  εάν πέθαναν οι στρατιώτες εκεί θα αυξάνονταν οι ψήφοι προς το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP. Ορισμένοι αξιωματούχοι του HDP πήγαν στην περιοχή της σύγκρουσης και έσωσαν τους τραυματισμένους στρατιώτες», είπε.

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι εκείνοι που οργάνωσαν την ψεύτικη επιχείρηση στην Agri δεν πήγαν να πάρουν τους τραυματίες και εάν οι αρμόδιοι του HDP δεν είχαν πάει να φέρουν πίσω τους τραυματίες θα είχαν πεθάνει. Όταν οι φίλοι μας πήγαν να πάρουν τους στρατιώτες για να τους γλυτώσουν από το θάνατο, ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους από το ελικόπτερο και σκότωσαν τον επικεφαλής  του παραρτήματός μας και μέλος του PKK.  Τα γεγονότα αυτά διακοινώθηκαν στο κοινό με διαφορετικό τρόπο, έχοντας σκοπό να δυσφημίσουν το HDP.

Ο Ντεμιρτάς είπε ότι «πληροφοριοδότης της κυβέρνησης, βγήκε με το ψευδώνυμο Fuat Avni στο Twitter και υποστήριξε την Κυριακή ότι η επιχείρηση στην περιοχή της Agri, σχεδιάστηκε σκόπιμα από τον Hakan Fidan, επικεφαλής της τουρκικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) και από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Efkan Ala.

Ο καταγγέλων ισχυρίστηκε στο Twitter ότι ο Ερντογάν εκφράζει την έντονη ανησυχία του ότι το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και προσπαθεί μέσω της κυβέρνησης να μειώσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το φιλοκουρδικό κόμμα, γράφει το Haberler.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr