Οι αντι-Ιρανικές δηλώσεις Ερντογάν ‘χτύπησαν’ τις τουρκικές εξαγωγές




Απρίλιος 3, 2015.

Η τουρκική Exporterst ισχυρίσθηκε ότι αρκετές ιρανικές εταιρείες άρχισαν να ακυρώνουν τις παραγγελίες τους, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν που κατηγόρησε το Ιράν ότι δημιουργεί χάος στην Υεμένη.


Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, αυξήθηκε λόγω της πρόσφατης δήλωσης του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή πάση θυσία.

Οι Τούρκοι εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στο κλίμα που δημιουργήθηκε με την πολιτική του Ερντογάν κατά του Ιράν και απευθύνθηκαν στο κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  εκφράζοντας τα παράπονά τους και ζητώντας αποκατάσταση  των σχέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αϊντινλίκ» οι Τούρκοι επιχειρηματίες  δήλωσαν: «Εμείς δεν θέλουμε να πούμε τα ονόματα των εταιρειών μας, αλλά είναι γνωστές σε όλους. Εξαιτίας της κακής πολιτικής της κυβέρνησης του  AKP και του Ερντογάν, οι επιχειρήσεις μας  έχουν χάσει εκατομμύρια δολάρια από προϊόντα που θα καταστραφούν».

Η Τουρκία είχε εμπορικές δοσοληψίες με το Ιράν ύψους 4 δισεκατομμυρίων κατά το 2014, κυρίως σε προϊόντα ορυχείου, κοσμημάτων και ηλεκτρονικά, αλλά και σε γεωργικά προϊόντα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr