Η ΕΕ τριπλασιάζει τα κεφάλαια για τη διάσωση των μεταναστών




Απρίλιος 24, 2015.

Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση για αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου. Το ποσό θα ανέλθει τα € 3 εκατομμύρια το μήνα, για να την αποφυγή των τραγωδιών των μεταναστών στη θάλασσα, όπου πνίγονται μετανάστες που προσπαθούν  να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα (χθες) η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.


«Θέλουμε να δρούμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι τριπλασιάζονται τα κεφάλαια για την επιχείρηση του  ‘Τρίτωνα’ (Τρίτων)- επιχείρηση προστασίας των συνόρων της ΕΕ-, δήλωσε η Μέρκελ μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία συζήτησαν μέτρα για την πρόληψη των τραγωδιών στη θάλασσα, ώστε να σταματήσει το εμπόριο των μεταναστών, μετά το ναυάγιο του Σαββατοκύριακου, στο οποίο πνίγηκαν 900 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Ο «Τρίτων» πέρυσι είχε αντικατασταθεί από μια πιο διευρυμένη επιχείρηση της Ιταλίας, την «Mare Nostrum» που είχε ως στόχο τη διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα, επειδή ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, αρνήθηκαν περαιτέρω χρηματοδότηση του.

Στη σημερινή συνάντηση, οι ηγέτες της ΕΕ, δεσμεύθηκαν για επιπλέον πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα για την καταπολέμηση των καταστροφών αυτών και συμφώνησαν τους τρόπους πλαίσιο, ακόμη και για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά διακινητών ανθρώπων.

Η Γερμανία και η Γαλλία προσφέρθηκαν να στείλουν δύο πλοία στη Μεσόγειο και το Ηνωμένο Βασίλειο τρία, ενώ τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δεσμεύθηκαν, επίσης, πρόσθετα σκάφη και ελικόπτερα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των μεταναστών.

Οι ηγέτες κάλεσαν, επίσης, την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini, να παρουσιάσει διπλωματικές επιλογές, με τις οποίες ο στρατός θα μπορούσε να επιτεθεί σε πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων από τους λαθρέμπορους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση ψηφίσματος του ΟΗΕ, που θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα,  να καταστρέφει πλοία που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι, τα οποία ελλιμενίζονται στις χώρες αποστολής των μεταναστών, σύμφωνα με το Tanjug.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr