Κοσσυφοπέδιο: Οι Σέρβοι επιστρέφουν στο Κοινοβούλιο






Απρίλιος 24, 2015.

Γκρατσάνιτσα.

Εκπρόσωποι της ‘Σερβικής Λίστας’, αποφάσισαν σήμερα- μετά από δύο μήνες αποχής τους από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου- να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο και σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, αφού εξασφάλισαν εγγυήσεις από τους εταίρους του συνασπισμού ότι θα τηρηθούν τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας του συνασπισμού.


Η συμφωνία αυτή προβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κόσοβο, ιδίως στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και των νομικών προσώπων καθώς και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Προβλέπονται, ακόμη,  βελτιώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της προστασίας της σερβικής γλώσσας, του σερβικού πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του δικαιώματος στην ενημέρωση στη σερβική γλώσσα.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα ζητήματα αυτά, θα διαμορφωθεί μια διυπουργική ομάδα. 

Συμφωνήθηκε, επίσης, η επιλογή Σέρβων στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα επίπεδα, με την αποκλειστική ευθύνη των εκλεγμένων πολιτικών εκπροσώπων της Σερβίας, όπως ανακοινώθηκε, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr