Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν για κράτηση αμερικανικού πλοίου




Υποβρύχιο του Ιράν στο Μπαντάρ Αμπάς

Απρίλιος 28, 2015.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την κράτηση στον Κόλπο,  από το Ιράν, ενός δεξαμενόπλοιου των ΗΠΑ, που φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, και το οποίο οδηγήθηκε την Τρίτη στο ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς.


Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Σκάι Νιουζ αλ Αράμπια’, αναφέρει ότι ναυτικές δυνάμεις του Ιράν ανάγκασαν ένα πλοίο θυγατρικής της Maersk Lines, να κατευθυνθεί στα ιρανικά χωρικά ύδατα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Steve Warren, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν αμερικανοί πολίτες επί του πλοίου».

Ο Warren, αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ και ένα αντιτορπιλικό απάντησαν στο σήμα κινδύνου που εκπέμφθηκε από το δεξαμενόπλοιο της «Maersk Tankers»  και παρακολουθούσαν την κατάσταση.

Το δεξαμενόπλοιο έπλεε στα στενά του Ορμούζ, όταν συνέβη ατύχημα, εντοπίστηκε φωτιά στο πλοίο και εξέπεμψε σήμα  κινδύνου. Κοντά του έσπευσε ιρανικό πλοίο περιπολίας, που το οδήγησε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το αμερικανικών συμφερόντων πλοίο αγνόησε καταρχάς την προτροπές του ιρανικού σκάφους, αλλά συναίνεσε κατόπιν στις εντολές του, όταν έριξε αρκετές προειδοποιητικές βολές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars,  όπως σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα, επιβεβαίωσε ότι το ιρανικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές στο αμερικανικό πλοίο που είχε πλήρωμα 34 ανδρών και ότι είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Οι απόψεις των δύο πλευρών δεν παρέχουν σαφή εικόνα του περιστατικού.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr