Τουρκία: Φόβοι MİT για προκλήσεις από Συρία ενόψει εκλογών




Απρίλιος 11, 2015.

Η τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών – MİT,  προειδοποίησε ότι η Συρία ενδέχεται να προβεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών σε διάφορες επαρχίες σε όλη την Τουρκία, με στόχο να προκαλέσει ένταση στην πορεία της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.


Η MİT σε ειδική αναφορά της, σημεία τα οποία παρουσιάζει η ‘Γενί Σαφάκ’ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Συρίας έχει εκπαιδεύσει περίπου 5.000 κρατούμενους στη Δαμασκό και στην πόλη Λατάκια, να τους χρησιμοποιήσει σε προκλητικές ενέργειες στην Τουρκία. 2.400 από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι, από τη φυλακή Άντρα, στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο», σημειώνει η έκθεση η οποία  έχει αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι, είχαν καταδικαστεί για κοινά εγκλήματα και έχουν περάσει στην Τουρκία είτε μέσω των συνόρων Cilvegözü και Öncüpınar, ή έχουν έρθει αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και τη Μερσίνα, μέσω του Λιβάνου και υπάρχουν υπόνοιες ότι θα δράσουν σε 12 επαρχίες προκαλώντας το χάος.

Κλιμάκωση  τρομοκρατικών ενεργειών, ενδέχεται να παρουσιασθεί  σε επαρχίες του Χατάι, επίσης, στα Άδανα, στην Γκαζιαντέπ και στην Σανλιούρφα.

Τούρκοι πράκτορες έχουν σημειώσει ότι οι Σύριοι αυτοί που αποφυλακίστηκαν ανήκουν στη Συριακή Αντίσταση, μια ένοπλη ομάδα φιλικά προσκείμενη του Άσαντ και μάχεται κατά των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τονίζει ότι :

«Αναμένεται  να αναγκάσει (το καθεστώς Άσαντ) τους Σύριους που ζουν στην Τουρκία, υπό το καθεστώς του πρόσφυγα, να στηρίξουν την εκστρατεία του. Το καθεστώς απειλεί τους κρατούμενους ότι θα βλάψει τις οικογένειές τους στη Συρία, εάν δεν εμπλακούν σε προκλητικές ενέργειες με στόχο να εκθέσουν την Τουρκία».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr