Τουρκία: «Απίθανος ο αφοπλισμός του PKK»




Φωτογραφία αρχείου

Απρίλιος 17, 2015. 

Άγκυρα.

Καθώς τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας προετοιμάζονται για τις επερχόμενες γενικές εκλογές του Ιουνίου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Yalçın Akdoğan, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που έχει τακτικά συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, συναντήθηκε με μια σειρά από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη στην τουρκική πρωτεύουσα και συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία συμφιλίωσης.


Ο Άκντογαν επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το PKK να συνεδριάσει για να καλέσει αφοπλισμό των μελών του κατά τους επόμενους μήνες.

Επέκρινε το HDP για τις συναντήσεις που έχει με τους τρομοκράτες και τη συμμετοχή μελών του σε ‘ένοπλες γιορτές’ και τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι «προπαγάνδα μέσω των όπλων».


Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη που περιμένει το  HDP κατά τις επερχόμενες εκλογές  ‘κάτω από τη σκιά των όπλων’ εμφαίνεται ως δυσπιστία προς τη δημοκρατία.

Ενώ μια επιτροπή από το HDP είχε επισκεφθεί την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και μάλιστα τον πρωθυπουργό Νετσιρβάν Μπαζαρνί, και παρέδωσε ένα αντίγραφο του μηνύματος από τον φυλακισμένο αρχηγός του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στα τέλη Μαρτίου, ο Άκντογαν ισχυρίστηκε ότι  το HDP πρέπει, επίσης, να κάνει επίκληση για τον αφοπλισμό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφιβολία, στους πιθανούς ψηφοφόρους του κόμματός του.

«Στέκονται δίπλα-δίπλα (στις γιορτές) με τους ανθρώπους που έχουν τα όπλα και υπάρχει περίπτωση το HDP να καθοριστεί ως μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης και θα βλάψει την εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει στη Δύση», πρόσθεσε ο Yalçın Akdoğan κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Σχολιάζοντας, επίσης,  τις επικρίσεις των Κούρδων κατά του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου το μανιφέστο τον εκλογών δεν περιέχει τον όρο «διαδικασία συμφιλίωσης», ο Άκντογαν είπε «στη δημοκρατία βάσει της ιθαγένειας όλοι οι Τούρκοι πολίτες  είναι ίσοι στη δικαιοσύνη και στα δικαιώματα», σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr