Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση για S-300 στο Ιράν





Απρίλιος 13, 2015.

Αραβικό δημοσίευμα από το Αμπού Ντάμπι, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ήρε την απαγόρευση παράδοσης του προηγμένου συστήματος πυραυλικής αντιαεροπορικής άμυνας προς το Ιράν, όπως ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.


Η απόφαση έγινε γνωστή μετά την υπογραφή από του σχετικού διατάγματος από το Ρώσο πρόεδρο τη Δευτέρα.

Η Ρωσία υπέγραψε σύμβαση αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 προς το Ιράν, αλλά ανεστάλη η παράδοση της συμφωνίας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Στην απόφαση αυτή το Ιράν κατέφυγε σε δικαστήριο στη Γενεύη, απαιτώντας τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την παραβίαση της σύμβασης, αλλά το δικαστήριο δε έχει ακόμη εκδώσει απόφαση .

Η Ρωσία έχει επιμείνει ότι η απόφαση της, το 2010, να παγώσει την παράδοση των πυραύλων βασίστηκε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ιράν έχει φθάσει σε συμφωνία-πλαίσιο, με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μια συμφωνία που στόχευε στην παύση από το Ιράν της  δρομολόγησης για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, σε αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr