Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για αεροπορική υποστήριξη ανταρτών στη Συρία



«Υπουργός Τσαβούσογλου: Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για Συρία»

Μάιος 26, 2015.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του συμφώνησε με τους Αμερικανούς για αεροπορική υποστήριξη των «μέτριων» ισλαμιστών ανταρτών που θα πολεμήσουν  κατά των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ στη Συρία.


Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Akşam’, είπε ότι υπήρξε συμφωνία για αεροπορική επέμβαση στη Συρία.

Δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, συζήτησαν για ένα πρόγραμμα παροχής εξοπλισμού  και σε μια συμφωνία κατ’ αρχάς για  την αεροπορική υποστήριξη των ανταρτών της ‘μέτριας’ αντιπολίτευσης όταν θα πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα κάλυψης», είπε.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προς τον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, εάν θα δοθούν διευκολύνσεις στους Αμερικανούς στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, κυρίως με εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, απάντησε ότι «αυτές είναι τεχνικές λεπτομέρειες» και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για αεροπορική υποστήριξη προς τους αντάρτες της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Επεσήμανε, ακόμη, στόχος της Τουρκίας είναι  η καθιέρωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή ουδέτερης ζώνης στη Συρία για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανταρτών και την παροχή τους με εξοπλισμό μέσα στο έδαφος της Συρίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr