Τουρκία: Συγκρούσεις με Κούρδους στο Χακάρι –για παρουσία Ερντογάν




«Συγκρούσεις πριν από την έναρξη των εγκαινίων από τον Ερντογάν του αεροδρομίου ‘Σαλαντίν’»

Μάιος 26, 2015.

Συγκρούσεις  μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού ξέσπασαν στην πόλη Yüksekova στην επαρχία Χακάρι, νότια πόλη της Τουρκίας, καθώς την επισκέφθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στη φτωχή  αυτή περιοχή, γράφει αραβικό δημοσίευμα.


Το «Σκάι Νιουζ αλ Αράμπια» επικαλείται τουρκικό δημοσίευμα που αναφέρει ότι περίπου 50 κουκουλοφόροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ και πέταξαν πέτρες και μπουκάλια  μολότοφ στις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν τη διέλευση των Τούρκων επισήμων.

 Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού και φυσικού αερίου.

Η ασφάλεια μέσα στην πόλη είχε ενισχυθεί από το πρωί, καθώς ο πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα εγκαινίαζαν το νέο αεροδρόμιο, που είναι το 55ο στη χώρα,  και έλαβε την ονομασία «Saladin Ayyub» ενός Κούρδου κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Λόγω της επίσκεψης αυτής, από τη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός είχε κατακλύσει την περιοχή της Yüksekova, στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουρδικής καταγωγής, για να οργανώσει την ασφάλεια των επισήμων.

Η κατάσταση στην περιοχή εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου είναι έκρυθμη με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος που επιτίθενται σε τουρκικούς στόχους, κυρίως λόγω  της επιδίωξης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που εάν κερδίσει τις εκλογές θα ενισχύσει τις εξουσίες του  προέδρου Ερντογάν.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr