Συρία: Σφοδρές μάχες κυβερνητικού στρατού και ανταρτών






Αντάρτες στην πόλη Ιντλίμπ

Μάιος 11, 2015.

Οι μάχες στο νότιο τμήμα της Συρίας έχουν ενταθεί μετά την κατάληψη από τους αντάρτες της πόλης Ιντλίμπ και κοντινών προς την  πόλη Λατάκια περιοχών, που είναι  και το προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων.


Ο συριακός στρατός έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές των ανταρτών, ενώ  έχουν κινητοποιηθεί εκατοντάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας  Ιρανών πολιτοφυλάκων, γράφει η τουρκική Σαμπάχ.

Συγχρόνως η σιιτική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ, που αγωνίζεται στο πλευρό του στρατού της Συρίας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει επιθέσεις κατά των στασιαστών.

Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες Σύριοι στρατιώτες έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που έχουν καταληφθεί τις τελευταίες ημέρες από τους αντάρτες. Στην προσπάθεια τους να σπάσουν τον κλοιό των ανταρτών, ακολούθησαν άγριες μάχες με εκατοντάδες νεκρούς.

Τουλάχιστον 72 αντάρτες σκοτώθηκαν μόνο σε μία ημέρα, καθώς ο στρατός της Συρίας αγωνίζονταν να απεγκλωβίσει  250 στρατιώτες  που πολιορκούνταν από τους αντάρτες, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεσμεύθηκε προσωπικά να διασώσει τους παγιδευμένους στρατιώτες και πολίτες που έχουν καταφύγει σε νοσοκομειακό συγκρότημα στην πόλη Jisr al-Shughur, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες  πριν από δύο εβδομάδες.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου,  Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν,  ανέφερε ότι  κατά του νοσοκομειακού συγκροτήματος έγινε ολομέτωπη επίθεση, χθες,  από τους αντάρτες, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 40 αντάρτες σκοτώθηκαν και 32 στρατιώτες της Συρίας.

Οι αντάρτες που επιτέθηκαν κατά του συγκροτήματος, ήταν μέλη της προσκείμενης  στην Αλ Κάιντα ομάδας, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα,  η οποία κατέλαβε στις 25 Απριλίου την  πόλη Jisr al-Shughur στην επαρχία Ιντίλμπ. 

Η ομάδα «Τζαμπχάτ (Μέτωπο) αλ Νούσρα» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κατάληψης στρατηγικών πόλεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει ότι  η ομάδα αυτή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στον πόλεμο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. Η αλ Νούσρα βρίσκεται υπό την ηγεσία του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, για τον οποίο υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Η ομάδα έχει καταλάβει αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr