Ρωσία και Κίνα άρχισαν ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα




Μάιος 11, 2015.

Η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποιούν κοινή ναυτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, η Ρωσία άρχισε να ενισχύει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα.


Η άσκηση «Ρωσία- Κίνα Ναυτική Συνεργασία 2015» άρχισε τη Δευτέρα, ανοικτά των ακτών του ρωσικού λιμένα της Μαύρης Θάλασσας, Νοβοροσίσκ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ανακοίνωσε ότι στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 10 πολεμικά πλοία και από τις δύο χώρες και θα συνεχισθούν μέχρι τις 21 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της ενεργούς φάσης της άσκησης, κινεζικά πολεμικά πλοία θα κατέβουν στα νερά  της Μεσογείου,  παράλληλα με ρωσικά σκάφη για πρώτη φορά.

Ήταν η πρώτη φορά που δύο κινεζικές φρεγάτες και ένα συνοδευτικό πλοίο τεχνικής υποστήριξης διέσχισαν τα Στενά για να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα στις 5 Μαΐου για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 Μαΐου.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Αλεξάντερ Φοντοτένκοφ ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι δεν στοχεύουν σε κάποια τρίτη χώρα.

Ωστόσο, ορισμένοι κριτικοί προτείνουν γράφοντας ότι οι ασκήσεις στη Μεσόγειο αποτελούν μια επίδειξη δύναμης προς τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που έχουν προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, γράφει η τουρκική πηγή.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr