Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την «τουρκική ροή»




Μάιος 5, 2015.

Η κατασκευή του αγωγού της «τουρκικής ροής» [Turkish stream], αναβλήθηκε λόγω των αυστηρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής εταιρείας «Gazprom» και της τουρκικής «Botas», έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», την Τρίτη.


Εν τω μεταξύ, έντονες συζητήσεις γίνονται  για τις  ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες οι οποίες  εισάγουν φυσικό αέριο, οι οποίες ήταν σε θέση να διαπραγματευθούν με την «Gazprom» σε έκπτωση  της τιμής.

Πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία πραγματοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες, λένε ότι μέχρι στιγμής αγόρασαν 374 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που υπερβαίνουν κατά πολύ τις μέσες τιμές για την Ευρώπη.

Η έκπτωση που έχουν επιτύχει  για το πρώτο τρίμηνο θα πέσει κάτω από τα $ 300 και το δεύτερο θα είναι περίπου $ 260,γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μείωση αυτή θα επιτρέψει την «Gazprom» να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά της Τουρκίας.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, θα πρέπει να αποπληρώσει μέρος των πληρωμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου διαπραγματεύεται και η τουρκική κρατική εταιρεία «Botas», αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, που δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με την πρόοδο του έργου της «τουρκικής ροής», από τότε που η Ρωσία αποφάσισε να τερματίσει το έργο «South stream».

Η «Gazprom» έχει ήδη χάσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια πληρώνοντας για την παραμονή των πλοίων  που είναι ειδικά για τοποθέτηση σωλήνων κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και έξι μήνες στο λιμάνι της Βάρνας, όπως γράφει η «Kommersant».

Η «Gazprom» ενδιαφέρεται για όσο το δυνατόν συντομότερα για να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού, αλλά η Άγκυρα αντιστέκεται,  απόδειξη δια αυτό είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που η τιμή του είναι κατά 50 δολάρια φθηνότερο από το ρωσικό.

Αποτέλεσμα είναι, οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία να έχουν υποχωρήσει κατά 38% τον Απρίλιο.

Τώρα οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από τον πολιτικό παράγοντα: στα τέλη Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε το Γερεβάν και συμμετείχε στην επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, που προκάλεσε άμεσο διάβημα από την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας Αλεξέι Γκρίβατς, όπως γράφει η «Kommersant» τα διπλωματικά προβλήματα δεν ανατρέπουν το γεγονός ότι η «τουρκική ροή» είναι επωφελής για την Τουρκία.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr