Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Φτιάξτε αποθήκες υγροποιημένου φυσικού αερίου»«Αν πάει κάτι στραβά μην…ξεμείνετε»

Μάιος 5, 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να κινηθούν προς την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν διαταραχές του εφοδιασμού και να έχουν καλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του BTA από τις Βρυξέλλες.


Στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει αρκετούς τερματικούς σταθμούς που εξασφαλίζουν την αυτονομία της χώρας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, το παράδειγμα αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέρφτσοβιτς, στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή ασφάλεια , που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στόχος της προτροπής αυτής είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής για περισσότερα τερματικά στην ΕΕ, ώστε να υπάρχει προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο Σέρφτσοβιτς επεσήμανε ότι εργάζεται σκληρά για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.  Υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Υπάρχει η προσδοκία  μέχρι το 2020 να έχει ολοκληρωθεί ο Νότιος Διάδρομος που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει σε καλύτερες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Υπάρχει, επίσης, διαπραγμάτευση για το ίδιο θέμα με την Αλγερία, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, μόνο από μία πηγή (Ρωσία), αλλά πρέπει να δημιουργήσει αποθηκευτικές μονάδες  υγροποιημένου φυσικού αερίου «αν κάτι πάει στραβά», υπονοώντας τις σχέσεις με τη Ρωσία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr