«Οι Αμερικανοί ...κατασκοπεύουν την Τουρκία»




Μάιος 5, 2015.

Τούρκος πολίτης που εργάζεται σε  Αμερικανικό Προξενείο, κατηγορείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για κατασκοπεία εναντίον της Τουρκίας.


Σύμφωνα με τα  τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο διευθυντής ασφαλείας, Σινάν Σεϊφετίνογλου-Sinan Seyfettinoğlu, που εργάζεται στο Αμερικανικό Προξενείο στα Άδανα, φέρεται να εμπλέκεται σε κατασκοπεία σε βάρος της Τουρκίας.

Τουρκική δημοσιογραφική πηγή, αναφέρει ότι ο Σεϊφετίνογλου καταβάλλει τακτικά χρήματα σε έναν τοπικό δημοσιογράφο που έχει στενές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας.

Μέσω του προσώπου αυτού στρατηγικές πληροφορίες για το στρατό της Τουρκίας έχουν μεταφερθεί στο αμερικανικό προξενείο και αφορούν το όπλα και τα πυρομαχικά που έχει ο στρατός στην περιοχή, την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα των προσφύγων από τη Συρία, τη φύλαξη των συνόρων με τη Συρία, καθώς και την ταυτοποίηση ορισμένων αντιφρονούντων της Συρίας.

Στα δημοσιεύματα αυτά, αντέδρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπάς, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, ότι το προξενείο στα Άδανα εμπλέκεται σε τέτοια δράση.

«Όπως είναι αυτονόητο, η πρεσβεία και τα προξενεία μας, εμπλέκονται με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους στην κοινωνία, προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτήν, τι συμβαίνει γύρω μας, για την επιφύλαξη της ασφάλειας», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε για τις επερχόμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι «παρακολουθούμε αυτήν την εκλογική εκστρατεία με ενδιαφέρον, όπως κάνουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε όλα τα κράτη- μέλη της Συμμαχίας», είπε.

--