Τούρκικο δημοσίευμα: «Η ΕΕ εγκρίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά διακινητών στη Λιβύη»




Μάιος 19, 2015.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά  διακινητών μεταναστών. Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζει επικρίσεις», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


Το κείμενο επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι έτοιμο για την εφαρμογή του, θα αποτρέψει τη συνέχιση της  κρίσης με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Το σημαντικό σημείο αυτού του σχεδίου είναι  η διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των εμπόρων στην αφετηρία τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν  το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να αποκτήσει την έγκριση  των Ηνωμένων Εθνών και εστάλη ειδική αποστολή για το σκοπό αυτόν.

Επίσης, απαιτείται και η έγκριση της Λιβύης, ως κύριας χώρας προώθησης των μεταναστών με πλοιάρια στις ευρωπαϊκές ακτές.



Οι Μουσουλμάνοι επί ημέρες πεινασμένοι και διψασμένοι περιμένουν έναν πλοίο

Η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι αναμένει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης. Πρέπει να επιταχυνθεί και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε η Μογκερίνι.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη Λιβύη που είναι χωρισμένη σε δύο κυβερνήσεις, καθώς χιλιάδες μουσουλμάνοι περιμένουν στις αποβάθρες πεινασμένοι και διψασμένοι.

«Πρόβλημα για τη συναίνεση της Λιβύης, παρουσιάζεται από την ύπαρξη δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, ξέχωρα με αυτήν που αναγνωρίζει το ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους αξιωματούχους της Λιβύης, για καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση  των μεταναστών με τις αβέβαιες ψαρόβαρκες τις οποίες επιβιβάζονται.

Κριτική




Το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δια μέσου του διευθυντή του, Ντάνιελ Γκρος, εξέφρασε επιφυλάξει για το σχέδιο αυτό, καθόσον πρέπει να διευκρινισθούν επακριβώς τα μεταφορικά μέσα των μεταναστών, με τα πλοιάρια των ψαράδων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαιτούνται αξιόπιστες πηγές για τον καθορισμό των  πλοιαρίων των μεταναστών.

Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η αποστολές στρατιωτικών αποστολών έχει νομικά ζητήματα. Η der Leyen ανέφερε ότι πολλά δύσκολα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και τόνισε η διάσωση των μεταναστών έχει προτεραιότητα,γράφει το δημοσίευμα (κάτω).




--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr