Το ‘Ισλαμικό κράτος’ ελέγχει βασικό αεροδρόμιο στη Λιβύη






Μάιος 29, 2015.

Η οργάνωση ‘Ισλαμικό Κράτος’ ελέγχει, ήδη, το αεροδρόμιο στην παραλιακή πόλη Σύρτη, αφού οι δυνάμεις που πολεμούσαν τους ισλαμιστές αποσύρθηκαν από την περιοχή.


Είναι η πρώτη φορά που μαχητές της οργάνωσης αυτής έχουν προβεί σε ένα τέτοιο στ
στρατιωτικό εγχείρημα με επιτυχία στη Λιβύη, καθώς οι κύριοι τομείς διοίκησης των Ισλαμιστών βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία.


Το μήνυμα αυτό έρχεται από την αντιπολιτευτική διοίκηση, που έχει έδρα στην Τρίπολη της Λιβύης, η οποία δεν έχει ακόμη, αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις της Τρίπολης,  είχαν αποτραβηχτεί αργά την Πέμπτη από το αεροδρόμιο  ‘ Αλ Γκαρνταμπίγια’, που είναι πολιτικό και χρησιμοποιούνταν και  ως στρατιωτική βάση.

Σε δήλωσή της η Ισλαμική Οργάνωση, ανακοίνωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι έχει καταλάβει, επίσης,  ένα σημαντικό αρδευτικό έργο, που παρέχει πόσιμο νερό στις λιβυκές πόλεις που ήταν επίσης η βάση του αντιπολιτευτικού 166ου τάγματος, το οποίο διέφυγε.

Το τάγμα αυτό και οι άλλες παραστρατιωτικές ομάδες κατέφυγαν στην Τρίπολη.

Στο χώρο του αεροδρομίου ‘ Αλ Γκαρνταμπίγια’ στεγάζονταν  η στρατιωτκή βάση, η οποία είχε καταληφθεί από αντάρτες, αφού είχε βομβαρδιστεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των μαχών του 2011, για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Το BBC παρουσίαζει τον παρακάτω χάρτη της Λιβύης η οποία είναι χωρισμένη σε δύο κύριες κυβερνήσεις, η μία (ισλαμική) με έδρα την Τρίπολη (μη αναγνωρισμένη) και η άλλη (διεθνώς αναγωρισμένη) με έδρα το Τομπρούκ, στο ανατολικό μέρος της χώρας.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr