Σκόπια: Χωρίς συμφωνία στη 12ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες






Ιούνιος 11, 2015.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπίσημες πληροφορίες, και μετά από, σχεδόν, 12 ώρες, οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων στην πΓΔΜ, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.


Δημοσίευμα των Σκοπίων, σημειώνει, ότι ενώ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι είχε συμφωνήσει στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο,  αποδέχθηκε, τώρα,  το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης διάρκειας από 3 έως 6 μήνες πριν από τις εκλογές (ώστε να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των εκλογών), πράγμα που θα σήμαινε ότι ο νυν πρωθυπουργός θα παραμείνει στην εξουσία για ένα ακόμη χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που ο ίδιος πρόσφερε τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών- Επικοινωνιών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ,  δεν αποχώρησε από το αίτημά του για την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την ανακήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Ο Ζάεφ, δεν συμφώνησε στην πρόταση του Γκρούεφσκι για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, εμμένοντας στη θέση του για άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες  από τη συνάντηση των Βρυξελλών δείχνουν ότι  οι δύο Αλβανοί ηγέτες, ο Αλί Αχμέτι από το DUI και ο Μεντούχ Τάτσι από το DPA, βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι παρά στον Ζάεφ, πιστεύουν ότι  μια βιαστική αποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να αποτελέσει αιτία για αποσταθεροποίηση της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν αλλά δεν καθορίστηκε το πότε και που.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ