Βουλγαρία: Δεν υπάρχει πολική διαμάχη για τα αμερικανικά άρματα μάχης



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 24, 2015.

Πολιτική διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης με αφορμή  τη μεταφορά στο βουλγαρικό έδαφος αμερικανικών αρμάτων μάχης.


Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ, δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Βουλγαρία έχει παραχωρήσει άδεια για τη μεταφορά βαρέως οπλισμού του ΝΑΤΟ στο έδαφός της για διεξαγωγή ασκήσεων. Ο Μίτοφ προσπάθησε να εξηγήσει τη διαφορά στις δηλώσεις μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Άστον Κάρτερ  και του Βούλγαρου ομολόγου του Νικολάι Νέντσεφ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, ο Κάρτερ δήλωσε ότι η Εσθονια, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία μαζί με την Πολωνία, συμφώνησαν να τοποθετηθούν στην επικράτειά τους βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός.

Λίγο αργότερα ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι στη Βουλγαρία δεν έγινε επίσημη πρόταση για την ανάπτυξη του αμερικανικού εξοπλισμού και Αμερικανών στρατιωτών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε επείγουσα ακρόαση στη Βουλή, λόγω των «ανησυχητικών αντιφατικών πληροφοριών»  μεταξύ των Αμερικανών και των Βουλγάρων αξιωματούχων.

«Για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε υστερία για κάτι που έχει ανακοινωθεί  εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

 Ξέρετε πολύ καλά ότι στη συνάντηση αυτή του 2014 συμφωνήθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει την ενίσχυση της κατάρτισης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ προς τους δημοσιογράφους.

Υπενθύμισε ότι το σχέδιο υιοθετήθηκε στην Ουαλία και «περιλαμβάνει μέτρα προσαρμογής και μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας»

Αναφερόμενος στις ασκήσεις τόνισε ότι «τέτοιες ασκήσεις γίνονται από την αρχή του έτους και πάλι δημιουργήθηκε υστερία (από την αντιπολίτευση) και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματισθεί 70 κοινές ασκήσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, είτε αυτά είναι Αμερικανικά, Αγγλικά, Γερμανικά, είναι στρατεύματα της Βουλγαρίας που είναι μέλος της Συμμαχίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ