Αμερικανικός σχεδιασμός για εγκατάσταση αρμάτων και βαρέων όπλων στην Α. Ευρώπη



echedoros-a.gr

Ιούνιος 14, 2015.

«Ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη, το Πεντάγωνο, προετοιμάζει την ανάπτυξη αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων πεζικού και άλλων βαρέων όπλων για τις ανάγκες των περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης».


Αυτό ανακοινώθηκε από την «New York Times», επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Άμυνας και το ΝΑΤΟ.

Η πρόταση είναι για έναν στρατιωτικό σχεδιασμό, αλλά αναμένεται έγκριση από τον υπουργό Άμυνας, Άστον Κάρτερ και τον Λευκό Οίκο, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, αργότερα τον Ιούνιο.

Αυτό που έγινε γνωστό από την αμερικανική εφημερίδα είναι ότι βαριά όπλα και περίπου 150 στρατιώτες θα εγκατασταθούν σε κάθε μία από τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

Ενώ προβλέπονται περίπου 750 Αμερικανοί στρατιώτες σε κάθε μία από χώρες, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ίσως και στην Ουγγαρία.

Ένα βασικό στοιχείο του σχεδιασμού για τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, είναι η αποθήκευση όπλων, θα οποία θα υπάρχει δυνατότητα γρήγορης διάθεσης σε στρατιώτες που θα μετακινηθούν από τις δυτικές χώρες.

Η έγκριση αυτού του σχεδίου, θα αποτελέσει την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών όπλων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ήταν στο Σοβιετική Σφαίρα επιρροής.

Η κίνηση αυτή είναι μια ένδειξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση των συμμάχων της, που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο αριθμός των εξοπλισμών του σχεδιασμού είναι μικρός σε σύγκριση με αυτά που η Ρωσία μπορεί να στρέψει εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ ή να συσσωρεύσει στα δυτικά της σύνορα, αλλά σηματοδοτεί τη δέσμευση της Αμερικής να αποτρέψει επίθεση με τον ίδιο τρόπο που έδρασε κατά το 1961 κατά τη κρίση στο Βερολίνο, οπότε και άρχισε η κατασκευή του τείχους, όπως σημειώνεται.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ