Σκόπια: Πρώην υπουργός καταγγέλλει τους Δυτικούς για ανοχή στη δικτατορία του Γκρούεφσκι






Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)


Ιούνιος 14, 2015

Παρουσιάζουμε ένα σύντομο απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στην ιστοσελίδα ‘PlusInfo’, o  καθηγητής Πανεπιστημίου Λιούμπομιρ Φερσκόσκι, πρώην υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας (2009), που προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).


Στη συνέντευξη ο Φερσκόσκι παρουσιάζει τις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα δυτική διπλωματία υπό την αιγίδα της οποίας έγιναν οι διαπραγματεύσεις για λύση στην πολιτική κρίση στην πΓΔΜ.

(Δημοσιογράφος): Οι ξένοι κάνουν κάτι για το καλό μας ή συμμετέχουν ένοχα στην εν λόγω δικτατορία, βαθαίνοντας έτσι μαζί μας την κρίση;

Λιούμπομιρ Φερσκόσκι:

 Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει φταίξιμο σε κανένα έξω, από την δικτατορία που έχουμε. Η συμμετοχή τους στην ενοχή είναι σε σχέση  με την αφόρητη ευκολία της ανεκτικότητας των μη δημοκρατικών, αυταρχικών πρακτικών αυτής της κυβέρνησης, αλλά  και άλλων κυβερνήσεων στην περιοχή, αλλά κυρίως σε εμάς.

»Είναι ηλίθιοι οι γραφειοκράτες; Δεν είναι. Αλλά έχουν μια  προκατάληψη με μια αποτυπωμένη ιδέα ή με ένα διπλό στάνταρντ (προς) εμάς, δηλαδή, ότι η σταθερότητα έχει προτεραιότητα αντί της δημοκρατίας.

»Τι συνέβη; 

»Οι αυταρχικές  μέθοδοι, όπως της χώρας μας,  εξασφαλίζουν μια επίσημη σταθερότητα με έναν κλεοπτοκρατικό κυβερνητικό συνασπισμό που αγοράζει χρόνο για να δημιουργήσει ένα μονοπάτι προς τη δικτατορία- να νικήσουν την αντιπολίτευση [τα μέλη της], να πετάξουν τους βουλευτές έξω από το Κοινοβούλιο, να ποδοπατήσουν  τα δικαιώματα, τις ελευθερίες του ανθρώπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης…  (οι Δυτικοί )Ήταν πολύ ανεκτικοί  και χωρίς ηθική για την εφαρμογή σε εμάς των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ειδικά για το κράτος δικαίου. 

»Όλα αυτά τελειώνουν μέσα από  μια φρικτή δικτατορία, την οποία δεν μπορούν (οι δυτικοί ) εύκολα κατεδαφίσουν μέχρι τώρα, αλλά έχουν ένα κίνητρο για να το πράξουν.
Πρέπει να επιβεβαιώσουν δεν θα υπάρξει μια δικτατορία υπό τον έλεγχό τους, ειδικά σε μια υποψήφια χώρα (στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ).

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ