Τουρκία: Φήμες για παραίτηση αρχηγού Στρατού εν όψει σχεδίου επέμβασης στη Συρία



http://www.echedoros-a.gr

Ιούνιος 28, 2015.

Καθώς στην Τουρκία εντείνονται οι συζητήσεις για εάν ή όχι θα πρέπει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εισβάλουν στην Συρία- μια κίνηση που φαίνεται να επιδιώκεται από τον Τούρκο πρόεδρο και τον εσωτερικό του κύκλο έρχεται σε αντίθεση με τους Στρατιωτικούς και την αντιπολίτευση- νέες φήμες κυκλοφόρησαν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Νετζντέτ Οζέλ, ενδέχεται να παραιτηθεί , έχουν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες.


Οι φήμες αυτές εμφανίστηκαν στην πορεία της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση διέρρευσε ότι προτίθεται να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία, σε μια προσπάθειά της να συσπειρώσει  ψηφοφόρους της ακροδεξιάς  προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 Οι ισχυρισμοί αυτοί  διαδόθηκαν  όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης καθώς και από άτομα προσκείμενα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Εκείνη την εποχή, για να αποφευχθεί  οποιαδήποτε πίεση από την Άγκυρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ, πήρε 10ήμερη άδεια για ιατρικούς λόγους, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις φήμες ότι η κυβέρνηση ήθελε να καθαρίσει το τοπίο «στο συριακό τέλμα», όπου οι Κούρδοι αρχίζουν να αποκτούν ηγετική παρουσία.

Ωστόσο, δεν υπήρξε  καμία ανάπτυξη στρατευμάτων και ο Οζέλ επέστρεψε στη θέση του μετά από μια μικρή επέμβαση.

Τώρα, νέες καταγγελίες έχουν ανακύψει καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξαλλος από τις βουλευτικές εκλογές, όπου το AKP έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας το 2002, σχεδιάζει να βυθίσει την Τουρκία σε πόλεμο με τη Συρία, για να επωφεληθεί από το επακόλουθο χάος, ώστε να κερδίσει την δημόσια στήριξη, πριν από τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Μια τέτοια πρακτική βρίσκει την αντίθεση του Στρατιωτικού Επιτελείου, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και την αντιπολίτευση.

Πηγές υποστηρίζουν ότι η πίεση προς τους στρατιωτικούς είναι σε αύξηση και ο στρατηγός Οζέλ απειλεί  ότι θα παραιτηθεί.

Δεν θέλει να είναι υπεύθυνος σε μια τέτοια εντολή  για επιχείρηση στη Συρία. Προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του, να την παραχωρήσει σε έναν διάδοχο που θα μπορέσει να αποφασίσει διαφορετικά επί του θέματος.

Κύκλοι του προέδρου Ερντογάν, άφησαν να εννοηθεί ότι  ο πρόεδρος  είναι έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του Οζέλ σε οποιονδήποτε άλλον, που είναι πρόθυμος να ακολουθήσει το σχεδιασμό του για επέμβαση στη Συρία, προκειμένου να ενδυναμώσει το κόμμα που ίδρυσε.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ