Στο παρασκήνιο οι Αλβανοί στα Σκόπια




«Η νέα συμφωνία δείχνει ότι οι Αλβανοί δεν αποτελούν παράγοντα επηρεασμού», γράφει το δημοσίευμα


Ιούνιος 4, 2015.

Η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στη χώρα, δείχνει ότι ο αλβανικός παράγοντας δεν έχει ενισχυμένη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας.


Για ακόμη μία φορά, η αλβανική συμμετοχή στο κυβερνητικό σκηνικό, δεν μέτρησε με βάση τη δραστηριότητά της,  για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι. Αλλά αυτή έγινε με τη συμμετοχή των ξένων,  αφού η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι – Αχμέτι, επιβαρύνεται με σκάνδαλα σε διάφορους τομείς.

Οι αναλυτές στην αλβανική ‘Lajm’ διχάζονται εάν κέρδισαν οι Αλβανοί στην «απόπειρα της επίλυσης της  πολιτικής κρίσης» και ότι δεν μπορεί να ικανοποιούν τους Αλβανούς η νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Νάσερ Παγιαζίτι, η νέα συμφωνία, «έδειξε και πάλι ότι οι Αλβανοί είναι μόνο διακοσμητικά  και δευτερεύοντα στοιχεία, γιατί απέτυχαν να είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε όλη αυτήν τη διαδικασία».

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτε που να προωθήθηκε από αλβανική συμμετοχή στη νέα συμφωνία και στις απαιτήσεις που ζητούνται», είπε ο πολιτικός αναλυτής Παγιαζίτι, καθορίζοντας τον αλβανικό παράγοντα ως επουσιώδη στις πολιτικές διεργασίες των Σκοπίων.

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι η διαίρεση του αλβανικού στοιχείου σε μικρά αντιπολιτευτικά κόμματα δημιουργούν μια κατάσταση που οδηγεί σε πολιτική αποτυχία.

«Θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ενοποίησης των αλβανικών κομμάτων ή η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων να τελειώσει με μια συνθηκολόγηση μεταξύ τους».
Επίσης, ο πολιτικός αναλυτής, Νεζίρι Τζαλάλ, πιστεύει ότι η νέα συμφωνία θα αφήσει περιθώρια για τη δημιουργία πολιτικών δικών και αντεγκλήσεων και θα επισημάνει ότι «οφείλουν τα αλβανικά κόμματα να συμπεριληφθούν σε μια ενδεχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση» που θα διοργανωθεί για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr