Σκόπια: «Οι Αμερικανοί να δώσουν λύση στην πολιτική κρίση»






 Στέβο Πενταρόφσκι: Η Αμερική πρέπει να αναλάβει την επίλυση της πολιτική κρίσης

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Ιούνιος 5, 2015.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, καθηγητής Πανεπιστημίου, ένα από τα πιο σημαίνοντα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- SDSM,  ο οποίος είχε προταθεί για υποψήφιος πρόεδρος της πΓΔΜ στις εκλογές του 2014, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο BGNES, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι απογοητευμένο με τις σημερινές δηλώσεις του πολιτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Johannes Hahn.



Οι απόψεις  του Πενταρόφσκι στη συνέντευξη σχετίζονται με τη δήλωση του Επιτρόπου  Γιόχανες Χαν ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, ότι στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι είναι νόμιμη και θεμιτή.


Ο Πενταρόφσκι εξέφρασε την άποψη ότι αυτή δεν είναι προσωπική θέση του Χαν, αλλά  απηχεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα.


Πρόσθεσε ότι «δεδομένου ότι  όλες οι μεγάλες κρίσεις στα Βαλκάνια διευθετήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ, μία έντονη αμερικανική παρέμβαση στην πολιτική κρίση είναι απαραίτητη».


Ο καθηγητής, σχολιάζοντας τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Γκρούεφσκι και ο Ζάεφ δεν είχαν ίση μεταχείριση, «δεδομένης της σοβαρής παραβίασης του Γκρούεφσκι στις ελευθερίες των πολιτών, που δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση στη σύγχρονη Ευρώπη».


Ανέφερε ότι «ο Χαν πρέπει να διευκρινίσει τις δηλώσεις που έκανε,  ότι οι εκλογές στη χώρα ήταν νόμιμες και δημοκρατικές, ενώ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν ήταν, και ότι οι εκλογές δεν διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και κακοποιήθηκαν από τις αρχές».


Ο πρόεδρος του SDSM θα πάει, τελικά, στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος του SDSM, Ζόραν Ζάεφ,  ο οποίος σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος,  απέρριψε  τη συμμετοχή του στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, ωστόσο,  φέρεται να έχει αλλάξει γνώμη και είπε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες, μετά από μια συνομιλία με τον Γιόχανες Χαν, το περιεχόμενο της οποίας κρατήθηκε μυστικό.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr